Prognoza Ministerului Economiei: PIB-ul Republicii Moldova se va diminua în 2020 cu 4,5%
Sursa foto:mei.gov.md Vizualizari:

Prognoza Ministerului Economiei: PIB-ul Republicii Moldova se va diminua în 2020 cu 4,5%

Situaţia social-economică din Republica Moldova şi perspectiva semnării unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) au fost discutate ieri, în cadrul unei videoconferinţe de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean cu Ruben Atoyan, şeful misiunii FMI pentru Moldova şi Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al FMI în Moldova. La discuţii a participat şi directorul Agenţiei Proprietăţi Publice, Ghenadie Ţepordei.

Oficialii au discutat despre evoluţia situaţiei social-economice din ţara noastră în contextul pandemiei de COVID-19, prognoza macroeconomică şi reformele pe care le implementează Guvernul în domeniul administrării proprietăţii publice şi sectorul energetic.
 
Sergiu Railean a menţionat că la nivel tehnic, echipele MEI şi FMI au avut deja discuţii pe marginea prognozei macroeconomice, în urma cărora au ajuns la consensul că PIB-ul naţional se va diminua în anul 2020 cu 4,5% şi va însuma 205,2 mlrd lei. Criza pandemică va afecta exporturile, care vor scădea cu 12,8% şi importurile – cu 10%.
 
Potrivit estimărilor Ministerului Economiei şi Infrastructurii, indicatorii sectorului real, la fel, vor fi în declin. Industria se va contracta cu 3%, sectorul agricol sub influenţa condiţiilor meteorologice nefaste din anul curent – cu 11,9%, iar investiţiile – cu 4,8%.

Din cauza sistării temporare a activităţii economice în sectorul real şi al diminuării numărului de salariaţi în sector, fondul de remunerare a muncii se estimează să atingă valoarea de circa 54 mlrd lei, fiind practic la nivelul din anul precedent.
 
„Suntem conştienţi de provocările acestui an, de presiunea crizei pandemice atât asupra sistemului de sănătate, cât şi asupra economiei. Cu toate acestea rămânem determinaţi să continuăm agenda de reforme, să ne ajustăm planurile în funcţie de evoluţiile pandemiei şi să identificăm toate soluţiile optime pentru a acoperi deficitul bugetar”, a spus Sergiu Railean.
 
Ministrul Railean s-a referit la reforma întreprinderilor de stat, menţionând că instituţia, cu suportul donatorilor, a elaborat o serie de regulamente, care vin să aplice prevederile  Legii nr. 246/2017 cu privire la întreprinderile de stat şi întreprinderile municipale.
 
Ministrul a afirmat că actualmente este în procedură de definitivare regulamentul privind modul de selectare şi numire a administratorului, membrilor consiliului de administraţie şi a comisiei de cenzori ai întreprinderilor de stat şi condiţiile de remunerare a acestora. De asemenea, a menţionat că în Planul de Activitate al Guvernului este inclusă acţiunea „Elaborarea unui document de politici privind gestionarea proprietăţii publice”. Astfel, un grup de experţi a elaborat, cu suportul Băncii Mondiale un proiect de document  de politici cu privire la consolidarea rolului statului în administrarea şi deetatizarea întreprinderilor de stat şi participaţiei statului în capitalul social al societăţilor comerciale, care actualmente este în proces de examinare de către MEI şi APP.
 
Similare
RECOMANDĂRI