ECONOMIC

Produsele eco, la mare căutare. Peste 50 de producători locali şi-au expus mărfurile în cadrul caravanei IarmarEco de la Chişinău

Pâine de casă, caşcaval, seminţe, legume şi fructe certificate eco, dar şi cosmetice din produse naturale. Sunt doar câteva dintre mărfurile expuse de peste 50 de producători locali, în cadrul caravanei Iarmar-Eco de la Chişinău. Cumpărătorii au făcut rând la tarabe şi au umplut sacoşele cu multe produse delicioase. În plus, la târg a fost amenajat şi un spaţiu special pentru colectarea deşeurile din plastic, dar şi a celor electronice.

Adepţii unui mod sănătos de viaţă au venit şi astăzi la tirgul eco şi au făcut coadă la tarabele producătorilor locali. Comercianţii le-au explicat din ce sunt făcute produsele pentru ai convinge de calitatea mărfii. 

"Avem uleiuri din diferite culturi netradiţionale, in dovleac, susan care le producem chiar aici. O parte din seminţe moldoveneşti, iar susanul desigur îl importăm. Le propunem cumpărătorilor rezultatul muncii doamnelor de la ţară care muncesc şi din haine reciclate ţese covoraşe, propunem produse apicole. La noi se coace pâine fără drojdie, pâine cu maia. Avem biscuiţi care sunt cu ovăr şi miere fără zahăr. Un asortiment mare de legume şi de fructe uscate, am pregătit şi sosuri şi sucuri din ardei şi roşii"

Şi pentru că tentaţia a fost mare, oamenii au cheltuit banii pe fel de fel de produse. 

"Am vrut să găsim miere, ce am mai vrut, am găsit prune eco, am văzut că este făină foarte multă fiindcă eu coc şi mai am nevoie.  Am venit şii după caşcavalul cela francez. Am procurat prune şi am mai luat miere de albine".

La IarmarEco au fost amenajate două puncte de colectare a deşeurilor. A fost amplasat şi un stand unde cărţile vechi puteau fi schimbate cu altele.

În familia Prohniţchi este o tradiţie să fie reciclată sticla, hârtia, dar şi plasticul. Aşa că azi au adus la punctul de colectare o pungă plină cu deşeuri.

Aşa cum pandemia impune anumite reguli, organizatorii au pregătit totul ca la carte. Au adus dezinfectant şi au montat tarabele la o distanţă mai mare. 

MARGARETA CARTIRĂ, organizator: "Anul trecut erau mult mai mulţi expozanţi peste 200, anul acesta avem doar 50 din cauza pandemiei nu avem voie să adunăm foarte multă lume în acelaşi loc. de asemenea vedeţi că sunt la distanţă unul de altul. Ca să ne protejăm şi pe cei care vin".

În acesta an, pentru prima dată, Caravana IarmarEco va fi organizată şi în Rezina, Sîngerei şi Ialoveni.