ECONOMIC

Producerea legumelor în bază de contract prealabil poate deveni un model avantajos pentru producătorii agricoli

post-img

Producerea legumelor în baza unui contract prealabil cu procesatorii şi cu reţelele comerciale ar fi o soluţie pentru producătorii agricoli care întâmpină dificultăţi la vânzarea producţiei agricole cultivate. Modelul parteneriatelor dintre fermieri şi procesatori sau comercianţi (companii de distribuţie, reţele sau companii de export) este promovat de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), fiind susţinute prin intermediul granturilor.

USAID/APM a oferit circa 2.7 milioane de lei pentru dezvoltarea parteneriatelor între producătorii de legume şi fabricile de prelucrare şi comercianţi, inclusiv din regiunea transnistreană. Scopul acestor granturi a fost de a demonstra avantajele tehnologiilor moderne de producere a legumelor în câmp deschis pe bază de contract încheiat în prealabil cu cumpărătorii.
 
Sergiu Purcărean, director  al companiei Sermal-Com din raionul Ştefan Vodă are experienţă de producere a legumelor în câmp deschis pe o suprafaţă de cca 115 hectare. În anul curent, cu suportul unui grant acordat de USAID/APM, a plantat pentru prima data   castraveţi pe suport cultivaţi pentru o fabrică de procesare. Producătorul confirmă avantajele producerii legumelor în baza de contract atât pentru prelucrare, cât şi pentru reţele de comerţ.
 
”Aş putea menţiona că producerea de legume proaspete pentru reţele de magazine este mai avantajoasă. Spre exemplu, supermarketurile sunt gata să achiziţioneze castraveţi în cantităţi de 10-12 tone la preţ de 13-14 lei/kg. Pe de altă parte, colaborările, în bază de contract, cu fabricile ne asigură stabilitate. Cu toate acestea, contractele anuale cu agenţii-cumpărători ne obligă să investim în tehnologii agricole moderne care ne pot oferi recolte înalte şi calitative, dar şi să întreprindem măsuri de asigurare a riscurilor în agricultură, în special riscul de grindină”, explică Sergiu Purcărean.
 
Totodată, întreprinderile de prelucrare sunt interesate în livrarea constantă de legume pentru procesare, acceptând să crediteze avantajos producerea anumitor tipuri de legume solicitate de consumatorii de legume procesate, cum ar fi cornişonii de 3-6 cm şi  6-9 cm, patison de 3-5 cm roşii cherry, etc.
 
Producerea legumelor este un sector relativ vast în domeniul agricol care oferă materie primă pentru întreprinderile de prelucrare şi consum în stare proaspătă. Clima favorabilă din Republica Moldova permite cultivarea a peste 60 de specii de plante legumicole. Potrivit datelor statistice, în anul precedent au fost cultivate cu legume circa 57 mii hectare, iar volumul total al producţiei de legume a fost de aproximativ 500 mii tone, dintre care cartofilor le revine un volum de cca 200 mii tone. Aproximativ 10% din legume produse în Republica Moldova sunt procesate.