ECONOMIC

Producătorii de prune din Republica Moldova au valorificat 100% din cotele UE pentru exportul de prune

post-img

Pomicultorii din Republica Moldova au valorificat pe deplin cota de export a prunelor de 10 mii de tone, oferită de Uniunea Europeană. Exportul de prune din Republica Moldova pe piaţa europeană a crescut în acest an cu 40 la sută, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Până la 1 octombrie, pe piaţa comunitară au fost exportate 10 400 tone de prune în stare proaspătă şi uscate. Pentru îndeplinirea obligaţiunilor contractuale încheiate cu partenerii europeni, pomicultorii solicită majorarea cotei de export a prunelor.

Cele mai mari cantităţi de prune în stare proaspătă şi uscate au fost livrate pe pieţele din România (4240 tone), Polonia (4300 tone), Letonia (610 tone), Cehia (373 tone). În prezent, prunele din Republica Moldova sunt vândute în zece ţări din Uniunea Europeană, unde preţul de vânzare este unul convenabil pentru pomicultorii din ţara noastră. Până acum, din partea importatorilor europeni n-a parvenit nici o reclamaţie la calitatea produselor moldoveneşti.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, exporturile de mărfuri din Republica Moldova pe piaţa Uniunii Europene au crescut, în opt luni, cu 14.2 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, până la un total de 778,3 milioane de dolari SUA. Ponderea UE în total exporturi din Republica Moldova este de 63.8 la sută.

ANSA precizează că exportul prunelor este efectuat de 96 de companii, care au livrat peste hotare de la începutul anului circa 40 mii de tone de prune. O cantitate considerabilă de fructe a fost exportată în Federaţia Rusă, respectiv 18 415 de tone, cu nouă mii de tone mai puţin comparativ cu anul trecut. Geografia exportului de fructe s-a extins, prunele fiind exportate pentru prima dată în anul curent în SUA, Canada, Irak şi alte ţări.

La sfârşitul lunii septembrie curent, Serviciul Federal rus de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar Rosselhoznadzor a interzis importul în regiunea Kursk a 20 tone de prune din Republica Moldova, pe motiv că în lotul de producţie ar fi fost depistate larve ale moliei orientale (Grapholitha molesta Busck). A fost cel de-al doilea lot de prune interzis pe piaţa rusă, după ce la începutul lunii august 19,7 tone de prune au fost oprite la punctul vamal Krupeţ.