ECONOMIC

Producătorii de produse cerealiere vor să exporte mai mult în UE. Au comunicat CFM-ului câteva propuneri

post-img

La solicitarea mediului de afaceri, Î.S. “Calea Ferată din Moldova” şi Ministerul Economiei şi Infrastructurii au lansat consultări în privinţa eficientizării conlucrării dintre producătorii de produse cerealiere şi CFM.

Astfel, reprezentanţii companiilor beneficiare de transport feroviar marfar pentru produse cerealiere au comunicat un şir de propuneri în scopul majorării volumelor de marfă exportată în Uniunea Europeană şi porturile maritime din Ucraina. În acelaşi timp, au fost menţionate obiecţii, ce se referă la calitatea serviciilor prestate de Î.S. “Calea Ferată din Moldova”.

În acest context, producătorii produselor cerealiere au solicitat posibilitatea examinarea amenajării spaţiilor pentru încărcare a vagoanelor cerealiere în mun. Ungheni:

“Atrag atenţia mediului de afaceri la faptul că la staţia Bereşti pot fi încărcate/descărcate vagoane cu ecartamentul de 1435 mm (ecartament european), fără de a fi efectuată transbordarea roţilor. Staţia în cauză este dotată cu infrastructură dezvoltată şi permite prelucrarea unui volum mare de marfă. Respectiv, nu trebuie de exclus din lanţul logistic exportul mărfurilor în statele Uniunii Europene pe cale ferată ” a declarat Directorul General al Î.S. “Calea Ferată din Moldova”.

Conform unui comunicat al CFM; reprezentanţii mediului de afaceri au comunicat că „calitatea serviciilor prestate de Î.S. “Calea Ferată din Moldova” se îmbunătăţeşte şi este necesar de continuat evoluţia pozitivă, însă politica corporativă a întreprinderii urmează să fie ajustată la regulile de piaţă”.

 “Mediul de afaceri dictează regulile de joc şi este necesar de atras atenţia la sugestiile acestora. În caz contrar, Î.S. “Calea Ferată din Moldova” va pierde clienţii. Dacă agenţii economici solicită sprijin, întreprinderea trebuie să fie deschisă pentru acestea” a comunicat Secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii – Serghei Bucataru.

În urma primei runde de consultări, reprezentanţii mediului de afaceri, Î.S. “Calea Ferată din Moldova”, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi Ministerului Economiei şi Infrastructurii urmează să analizeze posibilitatea majorării listei priorităţilor de subvenţionare în dezvoltare agricolă şi rurală, echiparea staţiilor feroviare cu echipamente pentru depozitarea şi expedierea produselor cerealiere, precum şi modificarea politicii corporative şi regulilor de deservire a clienţilor din cadrul Î.S “Calea Ferată din Moldova”.