Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru delapidarea a milioane de dolari la importul de energie electrică în R. Moldova

Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru delapidarea a milioane de dolari la importul de energie electrică în Republica Moldova. Procuratura a pornit ancheta abia după 13 ani de când a început să funcţioneze schema infracţională şi doar după ce a fost obligată de instanţa de judecată. Magistraţii au constrâns procurorii să ancheteze cazul la solicitarea unor experţi în domeniul energeticii care afirmă că în schema infracţională ar fi fost implicaţi premierul de atunci, Zinaida Greceanâi şi fostul ministru al Economiei, Igor Dodon. Schema a fost deconspirată de doi jurnalişti de investigaţie, iar probele au fost acumulate de specialişti în energetică. Experţii spun că dosarul se află pe masa procurorilor de patru ani. Reprezentanţii Partidului Socialiştilor neagă acuzaţiile şi afirmă că prin aceste dezvăluiri se urmăreşte distragerea atenţiei de la problemele societăţii.

Procuratura Generală susţine că schema infracţională a fost pusă la cale în 2008. Ministerul Economiei, condus pe atunci de Igor Dodon, semnase un contract cu întreprinderea "Energocom", responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin care s-ar fi sustras 11 milioane de dolari de la cetăţenii Republicii Moldova.

În schemă ar fi fost implicaţi şi responsabili de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, precum şi persoane din afara Republicii Moldova. Procuratura a fost sesizată asupra acestui caz în urmă cu 4 ani de experţi în domeniul energetic. Ei au analizat schemele frauduloase cu intermediari, deconspirate în câteva anchete ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

SERGIU TOFILAT, expert în Energetică, iniţiatorul sesizării: „Între Moldova şi Ucraina exista o firmă căpuşă care ne vindea mai scump energia, o lua de la Ucraina la preţ de piaţă şi ni-o vindea mai scump, noi am fost păgubiţi cu 14,5 milioane de dolari. Rezultatul schemei: s-a majorat tariful la energie cu 12 la sută. Deci, fiecare din noi a plătit lucrul astă în 2008.”

Experţii care au sesizat organele de drept, au fost audiaţi de procurorul Lilian Bacalîm. Dar în scurt timp, fără să anunţe, acesta a suspendat dosarul pentru că nu ar mai fi găsit probe. Sergiu Tofilat s-a adresat atunci direct instanţei de judecată.

SERGIU TOFILAT, expert în Energetică, iniţiatorul sesizării: „Prin judecată i-am impus pe procurori să deschisă urmărire penală. Voi fi neapărat cu ochii pe acţiunile procurorilor. Pe mine mă surprinde faptul că ei nu au anunţat cine sunt persoanele bănuite, de obicei ei anunţă.Mai ales că aici avem suficiente probe. Am solicitat informaţii de la ANRE să vedem cantităţile, preţurile, furnizorii.”

Expertul în energetică atrage atenţia că Procuratura Generală evită să dea nume în comunicatul de astăzi, deşi în opinia lui există suficiente probe pentru a face acest lucru.

SERGIU TOFILAT, expert în Energetică, iniţiatorul sesizării: „Schema a fost negociată de Igor Dodon, este decizia semnată de premierul de atunci Zinaida Greceanâi, decizia nr 32 din 21 aprilie 2008, privind grupul de negocieri care pleacă în Kiev să discute condiţiile contractului. Acum jumătate de an în urmă am obţinut informaţii de la Serviciul Prevenirea Spălării Banilor că jumătate din această sumă a ajuns la nişte off-şoruri controlate de Vlad Plahotniuc.”

Azi, reprezentanţii Partidului Socialiştilor au reacţionat la acest subiect într-un comunicat de presă.

''În anunţul făcut de Procuratura Generală, privind investigarea unor acţiuni din 2008, nu figurează niciun nume. Este obligaţia oamenilor legii să verifice şi să stabilească adevărul, cu toate că acest subiect a fost aruncat în spaţiul public de mai multe ori, inclusiv de regimul Plahotniuc. Înţelegem dorinţa regimului de la guvernare de a distrage atenţia oamenilor de la problemele acute ale societăţii...'', se precizează într-un comunicat de presă al PSRM.
Similare
RECOMANDĂRI