Priorităţile principale ale Ministerului de Finanţe au fost supuse dezbaterilor publice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Priorităţile principale ale Ministerului de Finanţe au fost supuse dezbaterilor publice

Măsuri de combatere a corupţiei, îmbunătăţirea politicilor fiscale şi vamale, precum şi ale celor bugetare şi deblocarea relaţiilor cu partenerii externi sunt priorităţile principale ale Ministerului de Finanţe, care fac parte din Planul de Acţiuni al Guvernului. Aceste priorităţi au fost supuse consultărilor publice desfăşurate pe 8 august, transmite IPN.

„Documentul propus spre consultări va fi îmbunătăţit şi definitivat cu luarea în considerare a tuturor propunerilor”, a declarat Natalia Gavriliţa, ministra de finanţe.

Măsurile de combatere a corupţiei care ţin de Ministerul Finanţelor vizează supravegherea modului de utilizare a banilor publici, cu ajutorul Inspecţiei Financiare. „Rolul Inspecţiei Financiare trebuie să fie clarificat şi consolidat. Trebuie să ne asigurăm că Inspecţia Financiară este un organ integru, care să acţioneze demn şi să nu fie doar o bâtă în mâinile miniştrilor”, a spus ministra

Un alt rol al Ministerului Finanţelor în combaterea corupţiei este cel care ţine de transparentizarea achiziţiilor publice. „Este nevoie de elaborarea multor acte normative care vin să implementeze legea”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Ministra finanţelor a mai precizat că şi-a propus să implementeze o politică fiscală care are accentul pe administrarea fiscală, astfel încât să fie stimulată concurenţa loială. „Un proiect de document în acest sens va fi discutat în lunile septembrie şi octombrie, ca să putem merge cu el la Guvern şi Parlament împreună cu bugetul, pentru că ar putea fi măsuri cu impact fiscal”, a spus ministra finanţelor.

Potrivit Nataliei Gavriliţa, există anumite probleme în implementarea legii salarizării. „A fost adoptată în pripă şi modificările care au avut loc în Parlament au produs anumite discrepanţe. Avem un moratoriu pe angajări noi, pe premii. În procesul bugetar, va trebui să luăm nişte decizii în privinţa acestei legi”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Deblocarea asistenţei externe şi relaţiile cu partenerii străini reprezintă o altă prioritate a Ministerului Finanţelor. „Avem un număr mare de proiecte de asistenţă externă, dar avem probleme cu absorbţia fondurilor externe”, a declarat ministra. În context, ministra finanţelor a precizat că va fi creat un grup de lucru care să se ocupe de proiectele mari şi care să monitorizeze implementarea acestora. „Vrem să ne asigurăm că banii pe care îi avem disponibili pentru dezvoltare să fie utilizaţi”, a spus Natalia Gavriliţa.
Similare
RECOMANDĂRI