Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Prin schimbarea destinaţiei terenului la Arena Chişinău, Republica Moldova a pierdut 90 de milioane de lei

Ambiţiosul proiect „Arena Chişinău” este doar o schemă de escrocherie orchestrată de vechea guvernare. Declaraţia aparţine prim-ministrului Maia Sandu, care susţine că sub paravanul acestui proiect se iroseau banii publici. Premierul a solicitat de la organele de drept să iniţieze o anchetă, iar responsabilii de la Ministerele Educaţiei, Finanţelor, dar şi de la Economie, să facă un control financiar şi tehnic.

Premierul Maia Sandu spune că în urma analizelor, specialiştii au depistat grave abateri la proiectul „Arena Chişinău”. Costul construcţiei ar fi exagerat de mare.

„Nu ne este clar cum s-a făcut estimarea costului acestui proiect pentru că nu s-a găsit niciun document justificativ pentru aceste costuri. Se crează impresia că suma de 43 de milioane de euro, evaluată pentru acest proiect, se pare că s-a luat din pod”, declară premierul Republicii Moldova.

Semne de întrebare sunt şi în cazul suprafeţei terenului alocat. Sunt 69 de hectare, asta deşi construcţia se întinde doar pe zece hectare. Tocmai aici, statul este pierdantul cel mai mare.

„Prin schimbarea destinaţiei terenului din agricol în teren pentru construcţii, statul a pierdut 90 de milioane de lei. Deci, această suma nu e inclusă ca contribuţie a statului. În schimb, taxa notarială a fost plătită de stat. 400 de mii de lei care au mers în buzunarul notarului personal al lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarenco”, mai precizează Maia Sandu.

Maia Sandu vorbeşte şi de o sincronizare dubioasă a unor documente. În ziua în care a fost semnat contractul, tot atunci a fost publicat şi în Monitorul Oficial. Iar condiţiile specificate în contract nu sunt deloc favorabile statului.

„Noi cu toţii investim 44 de milioane de euro, iar garanţia pentru acest proiect de anvergură este de doar un an de zile. Acest proiect a fost gândit ca o schemă care să ducă la preluarea de către anumite grupuri de interese, bunul şi terenul alocat pentru acest proiect”, subliniază prim-ministrul Republicii Moldova.

Premierul dă asigurari că acum nu există niciun risc pentru ca lucrările de construcţie la Arena Chişinău să fie stopate. Autorităţile îşi doresc doar să recupereze o parte din prejudicii. Tot astăzi, Maia Sandu a vorbit şi despre evaziunile fiscale de amploare care se fac în magazinele de tip duty free.

„Suma de 2,8 miliarde de lei valoare mărfurilor importate de entităţile duty free în perioada 2015-2018. Aceşti oameni au evitat sistemul de impozitare pentru că au existat nişte legi abuzive care le-a permis să facă acest lucru”, afirmă premierul Sandu.

Aproximativ 75% dintre toate bunurile vândute au fost introduse ilegal în Republica Moldova. Beneficiarii finali ar fi persoane cunoscute, nume pe care Maia Sandu a evitat să le pronunţe. În schimb, a promis că un amplu raport în acest sens va fi făcut public.
Similare
RECOMANDĂRI