ECONOMIC

Prima ediţie a Forumului Investiţional Chişinău a adunat peste 50 de investitori din şapte ţări

Oraşul Chişinău este motorul economic al Republicii Moldova, însă duce lipsă de combustibil. Cu alte cuvinte, în municipiu există un mare potenţial de dezvoltare a afacerilor, doar că nu prea sunt investitori. Tocmai din acest motiv, azi a avut loc prima ediţie a Forumului Investiţional Chişinău, eveniment organizat de primăria oraşului. Evenimentul a adunat peste 50 de investitori străini.

La eveniment au venit reprezentanţii unor companii din România, Ucraina, Lituania, Suedia, Marea Britanie, China şi SUA. Primarul interimar al Chişinăului spune că le-a pregătit oferte atractive.

„Ne-am propus astăzi să venim cu 38 de proiecte investiţionale pentru municipiu dintre care şi şase terenuri în valoare de 353 de ha. Proiecte care se pot face împreună cu dvs., începând de la alimentaţie, salubrizare, investiţii în sănătate şi cultură”, a declarat Ruslan Codreanu, primarul interimar al oraşului Chişinău.
 
Conducerea municipalităţii speră că vor bate palma cu mai mulţi agenţi economici. Mare speranţă se pune în investitorii din România care au creat, în Republica Moldova, Asociaţia Investitorilor Români.

Se ştie de mult că oraşul Chişinău are un mare potenţial economic. Ba chiar unii oameni de afaceri stabiliţi aici îl compară cu oraşul Frankfurt din Germania. Ce-i drept, mai este cale lungă până acolo, dar investitorii ne spun şi unde ar trebui să investim pentru a  progresa.
 
„Acolo este o uzină de procesare a gunoiului care asigură, în mare parte, necesităţile oraşului de energie termică şi electrică. În fiecare sector sunt parcări supraetajate ce aduc municipalităţii Frankfurt venituri considerabile. Oraşul dispune de echipamente moderne de epurare care lucrează în ciclu închis, astfel că în toate locuinţele ajunge apă de înaltă calitate”, a spus Alexander Koss, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini.
 
Premierul Pavel Filip recunoaşte că municipiul Chişinău nu este nici pe departe un oraş-model. Pentru a atrage investiţii considerabile trebuie să fie liberalizată piaţa muncii, trebuie regândita relaţia stat-antreprenor dar şi reduse birocraţia, corupţia şi construcţiile haotice.

„Eu chiar în sectorul unde locuiesc, într-un sector de case particulare foarte vechi în Chişinău, practic în fiecare zi vin oameni la poartă şi îmi spun că în preajma noastră se ridică o casă cu multe etaje unde toţi vor privi la mine în ogradă. Şi eu cu părere  de rău strâng din umeri că nu am ce face. Trebuie împreună să găsim acest mijloc de aur, dacă vreţi”, a menţionat Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova.
 
Forumul Investiţional Chişinău continua şi mâine. Vor fi organizate vizite de documentare pentru oamenii de afaceri la şapte întreprinderi municipale.