„Prima casă”: A fost diminuată cota de participare iniţială şi a fost majorată limita de vârstă acceptată pentru persoanele fizice care pot accede la program
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

„Prima casă”: A fost diminuată cota de participare iniţială şi a fost majorată limita de vârstă acceptată pentru persoanele fizice care pot accede la program

Guvernul de la Chişinău a aprobat diminuarea cotei participaţiei proprii iniţiale la programul „Prima casă”, de la 10% la 5% din preţul de procurare a locuinţei. Concomitent, se majorează limita de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program: de la 45 ani la 50 de ani.

Vor fi excluse şi condiţiile ce ţin de lipsa imobilului sau spaţiul locuibil deţinut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie. Vor fi acordate posibilităţii de a accede în program persoanelor fizice care deţin imobil în proprietate, dar intenţionează să procure o locuinţă care depăşeşte ca suprafaţă proprietatea deţinută, scrie IPN.

O altă modificare stabileşte mecanismul de acordare a compensaţiilor (în cuantum de 50% din soldul creditului rămas) persoanelor fizice care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului de stat „Prima casă” şi întrunesc criteriile de eligibilitate ale programului.

De asemenea, este mărită compensaţia pentru familiile cu copii. Astfel beneficiarii părinţi/tutori/curatori a 3 şi mai mulţi copii, în urma aprobării modificărilor respective, vor putea beneficia de o compensaţie în mărime de 100% din creditul ipotecar (suma principală).

Potrivit vicepremierului şi ministrului finanţelor, Sergiu Puşcuţa, implementarea modificărilor respective se va solda cu majorarea  numărului  persoanelor fizice eligibile pentru program.

Pentru anul 2020, în Legea bugetului de stat au fost prevăzuţi 90 de milioane de lei pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”, dintre care pentru programele de compensare s-au alocat 40 de milioane de lei.

 

Similare
RECOMANDĂRI