ECONOMIC

Preţurile pentru carnea de porc ar putea creşte considerabil din cauza deficitului

post-img

Pesta porcină din Ucraina loveşte dur în procesatorii moldoveni de carne. După ce, din cauza epidemiei de pestă porcină, au fost interzise importurile de carne de porc din ţara vecină, care era principalul importator al acestui produs, şi epuizarea cotei de import din Uniunea Europeană, preţurile materiei prime pentru industria mezelurilor ar putea creşte dramatic, scrie eco.md. În plus, şi fermele autohtone de porcine şi-au redus volumul producţiei.

Patronatul întreprinderilor procesatoare de carne au expediat premierului, dar şi unor şefi de ministere o scrisoare în care se vorbeşte despre un posibil deficit pe piaţa cărnii de porc, care se va solda cu creşterea preţului pentru această materie primă. 

Potrivit lui Sergiu Grădinaru, preşedinte al patronatului, citat de ziarul Economicescoie obozrenie, situaţia este creată din cauza mai multor factori. În primul rând este vorba despre reducerea producerii de carne de către fermele specializate de porcine, din cauza reducerii subvenţionării ramurii, dar şi a necesităţii sporirii investiţiilor în implementarea normelor UE privind securitatea sanitar-veterinară.

Totodată, s-a schimbat radical geografia importurilor de carne de porc după ce, din cauza pestei porcine ce bântuie Ucraina de aproape un an, a fost interzis importul cărnii din această ţară, până nu demult principalul exportator de carne de porc în Republica Moldova.

Din cauza situaţiei epidemiologice, din ţara vecină nu este posibil nici importul cărnii belaruse, care, inevitabil, trebuie să tranziteze teritoriul Ucrainei. 

Drept urmare, rămâne doar opţiunea ţărilor UE. Până la epidemia de pestă porcină în Ucraina, aceasta asigura aproape jumătate din importurile de carne de porc în Republica Moldova. Restul  era asigurat de către Polonia (13%), Belgia (12%), Germania (11%), România şi Ungaria (câte 11%). Aşa cum în acest an carnea din UE a rămas singura alternativă de import, deja către finele lunii august, cota anuală de 4 mii de tone de carne de porc, admisă pentru import din ţările UE, a fost epuizată. 

În prezent, pe piaţă se resimte deja un deficit de carne de porc. Dacă la începutul anului, fermele de porcine vindeau carnea la preţul de 39 de lei kilogramul, acum acesta este de 65 de lei. 

În continuare, procesatorii vor fi nevoiţi să cumpere carne de pe piaţa europeană, însă deja achitând taxele vamale, care constituie 20% din preţul cărnii importate plus 200 de euro. În aceste condiţii, preţurile produselor din carne, fabricate de fabricile moldoveneşti, vor spori considerabil, fapt care va duce la reducerea competitivităţii lor.

Procesatorii solicită Guvernului iniţierea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotei de import liber a cărnii de porc.