Preţurile pe timp de pandemie: Consiliul Concurenţei spune că nu a depistat abateri de ordin concurenţial
Vizualizari:

Preţurile pe timp de pandemie: Consiliul Concurenţei spune că nu a depistat abateri de ordin concurenţial

Consiliul Concurenţei spune că, în urma unei analize a pieţei comercializării cu amănuntul a produselor alimentare, nu au fost stabilite majorări semnificative a preţurilor de comercializare a produselor alimentare, şi nici abateri de ordin concurenţial.

În contextul declarării stării de urgenţă şi extinderii Covid-19, autoritatea de concurenţă a dispus o serie de măsuri în vederea monitorizării comportamentului întreprinderilor din sector, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în partea ce ţine de evoluţia preţurilor (atât în reţelele de magazine, cât şi în magazinele de cartier).

CC spune că  evoluţia preţurilor de raft la majoritatea produselor alimentare este generată în special de relaţia „cerere vs. ofertă", precum şi evoluţia costurilor de import şi/sau eventual de procesare a materiei prime.


 

Analiza evoluţiei preţurilor medii la produsele lactate indică la majorări în luna martie comparativ cu februarie, după cum urmează: lapte ~1,83%, smântână ~0,55% şi unt din lapte de vaci ~3,84%,  brânza de vaci  ~2,82%. Totodată, preţul s-a diminuat la carnea de porc/bovină ~1, 57 % şi majorat la carnea de pasăre ~2,05% .

De asemenea, se atestă majorări comparative la preţurile medii de raft la produsele solicitate în  sezonul de primăvară: crupe ~1,48% şi legume ~4,9%.

Informaţiile disponibile indică la menţinerea preţurilor medii de raft pe parcursul ultimelor  luni la produse precum: pâine, ouă de găină şi ulei de floarea soarelui.

Este de menţionat că „panica pandemică" de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori, a condiţionat epuizarea stocurilor la unele entităţi economice, în special la hrişcă, precum şi majorarea esenţială şi nefondată a preţurilor de raft (cca 28 lei/kg în magazinele de cartier). Ulterior modificării comportamentului consumatorilor, situaţia s-a normalizat, preţurile diminuându-se esenţial (cca 19,20 lei /kg în magazinele de cartier). 

Similare
RECOMANDĂRI