Preţurile mondiale la alimente au scăzut uşor în decembrie 2021
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Preţurile mondiale la alimente au scăzut uşor în decembrie 2021

Preţurile mondiale la alimente au scăzut uşor în decembrie, deoarece preţurile internaţionale la uleiurile vegetale şi zahăr au scăzut semnificativ de la nivelurile ridicate înregistrate anterior, a raportat astăzi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Indicele FAO al preţurilor la alimente a înregistrat, în decembrie, o medie de 133,7 puncte, în scădere cu 0,9% faţă de noiembrie, dar mai mare cu 23,1% faţă de decembrie 2020. Indicele urmăreşte modificările lunare ale preţurilor internaţionale ale mărfurilor alimentare comercializate în mod curent. Doar sub-indicele la produsele lactate a înregistrat, în acestă perioadă, o creştere lunară.

În medie pe întregul an, în 2021, indicele FAO al preţurilor la alimente a fost de 125,7 puncte, cu până la 28,1 la sută mai mult decât în anul anterior.

„În mod normal, se aşteaptă că preţurile ridicate vor ceda locul unei producţii mai mari, dar costul ridicat al inputurilor, pandemia globală în curs şi condiţiile climatice, din ce în ce mai incerte, lasă puţin loc pentru optimism cu privire la revenirea la condiţii stabile pe piaţa produselor alimentare, chiar şi în 2022”, a subliniat economistul superior al  FAO, Abdolreza Abbassian.  

Indicele FAO al preţurilor la cereale a scăzut cu 0,6% faţă de noiembrie, deoarece scăderea cotaţiilor de export de grâu, pe fondul aprovizionării îmbunătăţite în urma recoltelor din emisfera sudică, a compensat destul de mult preţurile mai ridicate ale porumbului, determinate de cererea puternică şi îngrijorările legate de ariditatea persistentă din Brazilia. Totuşi, pentru întregul an, indicele FAO al preţurilor la cereale a atins cel mai înalt nivel anual din 2012 şi a fost în medie cu 27,2% mai mare decât în 2020, fiind în creştere cu 44,1% pentru porumb şi cu 31,3% pentru grâu şi cu valori mai scăzute cu 4,0% pentru orez.  

Indicele FAO al preţurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,3%, datorându-se cotaţiilor mai slabe pentru uleiul de palmier şi uleiul de floarea soarelui, reflectând cererea globală redusă de import, care ar putea fi legată de preocupările privind impactul creşterii cazurilor de COVID-19. Pentru 2021, în ansamblu, indicele FAO al preţurilor la uleiurile vegetale a atins un maxim istoric, în creştere cu 65,8% faţă de 2020.

Indicele FAO la preţul zahărului a scăzut cu 3,1% faţă de noiembrie, atingând cele mai joase valori din ultimele cinci luni, reflectând îngrijorările privind un eventual impact al variantei Omicron al virusului COVID-19 asupra cererii globale. Scăderea a fost influenţată şi de deprecierea Realului brazilian, dar şi de preţurile mai mici ale etanolului. Pentru 2021, în ansamblu, acest indice a crescut cu 29,8% faţă de anul precedent, având cel mai ridicat nivel din 2016.

Indicele FAO al preţului la carne a fost, în general, stabil în decembrie, dar pe parcursul anului 2021 în medie, acest indice a fost cu 12,7% mai mare decât în anul anterior.

Indicele FAO al preţurilor la produsele lactate a fost singurul care a crescut în decembrie, cu 1,8% faţă de luna precedentă, deoarece cotaţiile internaţionale pentru unt şi laptele praf au crescut pe fondul producţiei mai scăzute de lapte în Europa de Vest şi Oceania. Preţurile la brânzeturi au scăzut marginal, reflectând preferinţe pentru producătorii de lactate din Europa de Vest. În 2021, indicele FAO al preţurilor la produse lactate a fost în medie cu 16,9% mai mare decât în 2020.

Similare
RECOMANDĂRI