Preţurile mari la cartofi, din martie-mai 2019: Consiliul Concurenţei a finalizat investigaţia şi spune cine se face vinovat
Sursa foto:mold-street.com Vizualizari:

Preţurile mari la cartofi, din martie-mai 2019: Consiliul Concurenţei a finalizat investigaţia şi spune cine se face vinovat

Consiliul Concurenţei a publicat rezultatele investigaţiei iniţiate în aprilie - mai 2019, pentru a identifica circumstanţele ce au generat majorarea preţului la cartofi.

În contextul majorării semnificative a preţului la cartofi în lunile aprilie-mai 2019, Consiliul Concurenţei a iniţiat o investigaţie tematică în vederea identificării circumstanţelor ce au generat majorările respective.

Potrivit Consilului Concurenţei, vinovat s-ar face Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care a instituit şi intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus şi discriminator, în privinţa unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import.

Urmare a acţiunilor ANSA a fost creat un deficit de marfă pe piaţă, care a generat majorarea semnificativă a preţurilor de comercializare la cartofi şi a condiţionat prejudicierea consumatorului final în perioada de referinţă cu circa 78,8 milioane lei.

La fel, din datele acumulate în cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei relevă că existenţa intermediarilor între etapele de import şi comercializare a produselor către client/consumatorul final, creează circumstanţe prielnice de majorare semnificativă a preţului de piaţă.

În consecinţă, prin Decizia Consiliul Concurenţei  a fost constatată încălcarea Legii concurenţei de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor prin limitarea drepturilor întreprinderilor de comercializare şi stabilirea de condiţii discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor care nu sunt prevăzute de lege.

Despre rezultatele investigaţiei va fi informat Ministerul Agriculturii, dar şi organele de ocrotire a normelor de drept.

Similare
RECOMANDĂRI