ECONOMIC

Preţurile la carburanţi vor fi stabilite din nou de petrolişti

post-img

Până pe data de 1 martie 2019, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să aprobe o nouă metodologie privind formarea şi aplicarea preţurilor la produsele petroliere.

Potrivit acesteia, petroliştii vor stabili şi vor modifica de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat reieşind din consumurile şi cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală prevăzută de Metodologie, dar care nu va depăşi 10%.

Într-un răspuns la o solicitare IPN, ANRE menţionează că pe data de 12 decembrie 2018 în Monitorul Oficial a fost publicată legea ce conţine modificări la o serie de acte legislative, în speţă modificări la articolul 4 al Legii cu privire piaţa produselor petroliere, vizând şi formarea preţurilor la produsele petroliere. Astfel, în contextul modificărilor, noua metodologie privind formarea şi aplicarea preţurilor la produsele petroliere trebuie să fie aprobată de către Agenţie până pe 1 martie. Actualele preţuri plafon, stabilite la sfârşitul lunii iulie, se vor aplica până la aprobarea metodologiei, care va corespunde noilor prevederi ale Legii privind piaţa produselor petroliere.

Solicitat de IPN, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat că, odată cu aplicarea noilor prevederi, se revine la vechea metodologie, cu plafonarea profitului la 10%. În opinia sa, seamănă a fi o înţelegere cu petroliştii. Ideal pentru  consumatori ar fi crearea unei pieţe concurenţiale, aşa cum este în majoritatea ţărilor dezvoltate. Dar pentru aceasta, potrivit expertului, este necesar un Consiliu al Concurenţei şi justiţie nu doar pe hârtie.

Sergiu Tofilat precizează că metodologia care mai este încă în vigoare, corelează preţul la benzinării cu preţurile angro la benzină sau motorină. Însă, majorarea preţurilor provoacă nemulţumiri, chiar şi proteste, cum a fost în lunile mai-iunie. De asta hotărârile ANRE de majorare a preţurilor-plafon erau suspendate de judecată, Ulterior, în vară Parlamentul a votat un amendament, potrivit căruia, preţurile-plafon să fie stabilite o dată în trei luni, nu la fiecare două săptămâni.

„Ca rezultat, a ieşit că preţurile angro creşteau, cele plafon nu, iar petroliştii au început a acumula pierderi. Probabil din cauza aceasta au mers la o înţelegere să se revină la formula anterioară de formare a preţurilor”, opinează expertul. Cât ţine de termenul de 1 martie, Sergiu Tofilat admite că acesta ar avea o legătură cu campania electorală. Potrivit lui, acum preţurile sunt „stabile”, iar după 1 martie petroliştii vor avea frâu liber să le majoreze, însă aceasta – după alegeri.