ECONOMIC

Preţurile la carburanţi ar putea să nu mai fie stabilite de petrolişti

post-img

Efectele modificării modului de reglementare a preţurilor la carburanţi urmează să fie examinate timp de o săptămână de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Finanţelor şi ANRE. Cu o solicitare în acest sens a venit premierul Ion Chicu în cadrul primei şedinţe a grupului de lucru pentru analiza şi monitorizarea evoluţiei preţurilor, transmite IPN.

„Nu cred că este corect să lăsăm la discreţia agenţilor economici formarea preţurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influenţez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceţi această analiză urgent şi să veniţi cu propuneri. Cotaţiile pentru motorină au scăzut, acciza a crescut nesemnificativ, iar preţul de vânzare a motorinei a crescut esenţial. Vă rog să găsiţi unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, a declarat premierul, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

Ştefan Creangă, director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, a informat că de licenţă pentru comercializarea produselor petroliere dispun 123 de agenţi economici, fiind vorba de 710 staţii PECO. În structura vânzărilor, puţin peste 70% e motorina, aproape 21% e benzina şi circa 9% e gazul lichefiat. ANRE verifică doar un parametru, respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licenţă. Potrivit directorului, rentabilitatea stabilită de lege poate fi uşor evitată prin creşterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină.

ANRE a informat că modificarea abordării de reglementare a fost implementată începând cu 1 ianuarie 2019, dar mecanismul de plafonare a preţurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

Reprezentantul Consiliului Concurenţei a intervenit prin colectarea informaţiilor pentru a identifica probe de existenţă a înţelegerilor de cartel, dar până în prezent nu sunt. Instituţia cunoaşte aspecte care demonstrează indirect că înţelegeri pot exista.

La sfârşitul săptămânii trecute, mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mari la carburanţi. Astfel, benzina şi motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu un leu.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni preţurile plafon la benzină şi motorină, însă, în martie 2019, Agenţia a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliştii stabilesc de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%. În schimb, petroliştii urmează să prezinte calculele de rigoare în termen de trei zile de la afişarea noilor preţuri.