ECONOMIC

Presiunea rusă pe piaţa gazelor. Ramona Mănescu: State europene puternice susţin mai multă dependenţă de gazul rusesc

post-img

Sunteţi îngrijoraţi de scumpirea litrului de combustibili din benzinării? E doar începutul. Pentru prima oară în ultimii 4 ani, preţul barilului de petrol pe piaţa americană a depăşit pragul de 70 de dolari. Războiul pentru resursele energetice este în plină desfăşurare.

O criză a petrolului, un război al combustibililor. În acest context neclar, e important să ne îndreptăm privirea spre Est. Acolo unde găsim o companie mamut Gazprom care este de ani de zile subiectul unei anchete a Comisiei Europene pentru poziţie dominantă. Investigaţia a descoperit cum gazul rusesc se vinde în Europa în funcţie de prieteni şi duşmani: mai scump în est, şi mai ieftin în vest. Invitata emisiunii Ultima Ediţie, Ramona Mănescu, europarlamentar, dă mai multe detalii din investigaţie.

Gazul în Belarus ajungea cu 180 de dolari pe mia de metri cubi, traversa Polonia unde costa 300 de dolari pe mia de metri cubi şi ajungea în Germania unde se vindea cu 200 de dolari pe mia de metri cubi (...) În cazul Gazprom nu s-a aplicat nicio amendă, deşi legislaţia obligă Comisia să impună o amendă de 10% din profitul ultimului an şi în plus adiţional 5% pe fiecare zi, cu toate acestea Comisia Europeană negociază acum cu Gazprom un timp de graţie de opt ani de zile, în comparaţie cu Google care a avut 90 de zile, să intre în legalitate. Asta în contextul în care state foarte puternice, europene, susţin practic mai multă dependenţă de gazul rusesc în UE. Şi vă dau ca exemplu Nord Stream 2, acum după scandalul acesta, se discuta deja posibilitatea Nord Stream 3, spune Ramona Mănescu.

În urmă cu un an barilul de petrol Brent, de pe bursa londoneză, costa sub 50 de dolari, acum e 75 de dolari. Scumpirea e legată de riscul de scădere a producţiei mondiale. Iar aceasta e o consecinţă a problemelor din Venezuela dar şi a relaţiei dintre SUA şi Iran.

Litrul de combustibil a ajuns să coste 5,50 - 5,60, în medie. O creştere de aproape 15% faţă de anul trecut. Dacă ne uitam însă la ce se întâmpla în urma cu patru ani când cotaţiile internaţionale erau asemănătoare cu cele de acum e posibil să vedem noi scumpiri şi chiar un litru de motorină să ajungă să coste 6 lei.

Scumpirea petrolului e însoţită în mod traditional de un preţ mai mare şi la gaze. Sunt aşteptate astfel servicii de transport mai scumpe.