Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai FMI, aflată în vizită de lucru la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai FMI, aflată în vizită de lucru la Chişinău

Evoluţiile economice şi sociale recente din Republica Moldova, progresele obţinute în implementarea Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse în continuare au fost discutate astăzi, la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu echipa de experţi ai FMI, condusă de Ben Kelmanson, care se află în vizită la Chişinău.

Premierul a salutat vizita experţilor, în mod special prezenţa noului reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, şi a evidenţiat buna colaborare cu Armine Khachatryan, care îşi va finaliza misiunea în luna august.

Totodată, şeful Executivului a reiterat importanţa Memorandumului cu FMI: „Programul cu FMI ne-a ajutat să restabilim încrederea partenerilor străini şi ne vom focusa în continuare pe asigurarea bunei implementări a acestuia”.

În context, au fost trecute în revistă cele mai importante reforme ale Guvernului şi a fost discutată în linii generale Foaia de parcurs Guvern-Parlament privind agenda de reforme prioritare până la finele acestui an. „Această foaie de parcurs este un semnal că vom merge mai departe cu agenda de reforme, pe care le facem nu pentru FMI, UE, dar pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a accentuat Pavel Filip.

La rândul său, şeful Misiunii FMI, Ben Kelmanson, a salutat acţiunile Guvernului de promovare a reformelor în beneficiul cetăţenilor ţării. Oficialul a spus că scopul acestei vizite este de a se informa despre situaţia macroeconomică şi a discuta politica bugetar-fiscală şi monetară, precum şi alte politici relevante, în anticiparea celei de-a doua evaluări a programului, preconizată pentru toamna acestui an.

La finalul întrevederii, prim-ministrul a exprimat toată deschiderea pentru cooperarea cu Misiunea FMI şi a evocat angajamentul instituţiilor vizate de a conlucra şi a oferi informaţiile necesare experţilor. „Vom întreprinde toate acţiunile necesare, astfel ca în toamnă să avem o Misiune FMI de succes”, a conchis Pavel Filip.

În perioada 17-21 iulie, o misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Chişinău. Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a organizaţiei financiare internaţionale când este vorba de ţările ce au programe susţinute de FMI.

Similare