Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premier: R. Moldova nu se va expune substanţial, din punct de vedere financiar, dacă nu obţine a doua tranşă din asistenţa UE

Premierul Ion Chicu spune că Republica Moldova are suficiente resurse  şi nu se va expune substanţial din punct de vedere financiar dacă renunţă la relaţia cu Fondul Monetar Internaţional şi nu reuşeşte să obţină cea de-a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană.

Premierul insistă în continuare că dacă misiunea FMI  va veni cu condiţionalităţi inacceptabile pentru Guvernul de la Chişinău, atunci R. Moldova va lua o pauză în relaţia cu FMI.

 „Dacă între timp misiunea mai scoate vreo solicitare, condiţie pe care noi n-o putem accepta, asta înseamnă o pauză în relaţia cu FMI. Noi rămânem convinşi că putem accepta doar condiţionalităţi care nu sunt în detrimentul interesului economiei şi al cetăţenilor. Cu orice preţ, acorduri cu partenerii nu încheiem”, a declarat ministrul Chicu în platoul TVR MOLDOVA.

„Reiterez, dacă FMI vine cu condiţii inacceptabile, noi nu o să continuăm (relaţia cu FMI) şi respectiv creditul, o parte credit, o parte grant (din partea UE) n-o să îl luăm. Noi nu suntem ţara care se expune financiar foarte substanţial dacă nu luăm această asistenţă.

Noi avem suficient potenţial financiar, avem rezerve ca să nu punem pe cântarul intereselor care nu corespund cu ceea ce ne dorim, un acord sau altul.  În cazul când avem de ales condiţii inacceptabile de la FMI şi suport financiar de pe extern, noi o să renunţăm”, a declarat Chicu.

Amintim că oficialii europeni spun că o condiţie pentru sprijinul UE este şi un Acord cu Fondul Monetar Internaţional, care este, pentru Republica Moldova, „un certificat de sănătate economică”.

Dacă R. Moldova nu reuşeşte să încheie un acord cu FMI, atunci nici asistenţa UE nu va veni, a declarat recent ambasadorul UE Peter Mihalko.
Similare
RECOMANDĂRI