Plăţile interbancare electronice: BNM îndeamnă cetăţenii să reclame cazurile în care se percep comisioane mai mari decât cele legale
Sursa foto:bnm.md Vizualizari:

Plăţile interbancare electronice: BNM îndeamnă cetăţenii să reclame cazurile în care se percep comisioane mai mari decât cele legale

Pentru procesarea unui document de plată în regim normal se percep cel mult 3,5 lei, iar în regim de urgenţă - 20 de lei. Acestea sunt valorile maxime la comisioanele/tarifele pentru ordinele de plată recepţionate în mod electronic, în lei moldoveneşti, prin intermediul sistemelor automatizate de deservire la distanţă: internet payments, pc-payments, mobile payments.

În cazul în care comisioanele nu sunt aplicate în limitele tarifare legale, persoanele fizice sau juridice, în afara acţiunilor de revendicare a drepturilor lor legale, sunt îndemnate să înainteze o petiţie Băncii Naţionale (BNM), conform procedurii prevăzute de Codul administrativ.

Valorile maxime ale comisioanelor sau tarifelor menţionate au fost stabilite în luna iunie prin hotărârea Comitetului executiv al BNM şi sunt în vigoare de la 1 septembrie 2019.

BNM este antrenată în continuare în activităţi de încurajare a utilizării plăţilor fără numerar şi realizarea operaţiunilor de plată prin mijloace electronice.

Ce reprezintă sistemul naţional de plăţi

Sisteme automatizate de deservire la distanţă:

  • internet-payments (browser based payments/internet banking) – sistem de deservire care oferă posibilitatea accesării sistemului prin intermediul unei pagini web operate de către PSP, fără preinstalarea aplicaţiei program la deţinător.
  • pc-payments – sistem de deservire care se bazează pe o aplicaţie program a PSP instalată la staţiile de lucru la sediul deţinătorului şi pot utiliza în calitate de mijloc de comunicaţie atît reţele private, cît şi reţeaua Internet.
  • mobile-payments – sunt sistemele prin intermediul cărora tranzacţiile/instrucţiunile de plată sunt transmise şi/sau confirmate de deţinător către PSP prin intermediul unui dispozitiv mobil.
Similare
RECOMANDĂRI