Piaţa serviciilor de acces la internet fix în bandă largă înregistrează creşteri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Piaţa serviciilor de acces la internet fix în bandă largă înregistrează creşteri

În nouă luni ale anului, piaţa serviciilor de acces la internet fix în bandă largă a înregistrat creşteri. Volumul vânzărilor obţinute a crescut cu 6,5%, faţă de perioada similară a anului 2017, şi a totalizat 975,9 milioane de lei. În acelaşi timp, numărul de abonaţi la aceste servicii a sporit cu 3,9% şi a totalizat peste 608,1 mii, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, datele prezentate de către furnizorii de servicii de acces la internet fix arată că majorarea vânzărilor pe acest segment de piaţă se datorează creşterii numărului de abonaţi la internetul fix de mare viteză. În nouă luni, numărul abonaţilor conectaţi la internet în baza tehnologiilor de fibra optică (FTTx) a crescut cu 8,1% şi a însumat peste 378 de mii de abonaţi, ceea ce reprezintă 62,2% din numărul total de abonaţi.

În acelaşi timp, numărul abonaţilor conectaţi la internet prin cablu coaxial a sporit cu 1,2% şi a alcătuit 6,9% din totalul abonaţilor. Numărul celor conectaţi la reţeaua globală în baza tehnologiilor xDSL s-a redus cu 4,2% şi au constituit 30,4% din totalul de abonaţi. Ponderea abonaţilor conectaţi prin alte tehnologii a fost de 0,5%. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de acces la internet fix, raportată la 100 de locuitori, a crescut cu 0,7 puncte procentuale şi a ajuns la 17,1%.

Cei mai mulţi abonaţi la serviciile de acces la internet fix – 53,1%, beneficiază de viteze de acces şi transfer de date cuprinse între 30 şi 100 Mbps, calificate drept viteze mari de acces şi transfer de date pe Internet. 8,9% – de viteze de peste 100 Mbps. 32,6% din abonaţi dispun de viteze de acces şi navigare pe internet cuprinse între 10 şi 30 Mbps, 2% – de viteze de la 2 la 10 Mbps şi 3,4% – de viteze de până la 2 Mbps.
Similare
RECOMANDĂRI