ECONOMIC

Piaţa alimentelor ecologice, dezvoltată în R. Moldova, graţie susţinerii UE

Soia ecologică este tot mai căutată pe piaţa Uniunii Europene. Fiind bogată în proteine, ea este folosită pe larg în industria alimentară, dar şi în furajele pentru animale. Soia se cultivă şi în Republica Moldova, iar producţiile de calitate opţin certificatul Donau Soja care garantează controlul originii boabelor şi statutul de produs nemodificat genetic. Totul, datorită programului "Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova", program finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Agenţia de Dezvoltare a Austriei în parteneriat cu Asociaţia Donau Soja.

Ion Berdea are 370 de hectare, în raionul Făleşti, cu patru soiuri de culturi, printre care şi soia. An de an, agricultorul extinde suprafeţele dedicate culturii de soia.  

ION BERDEA, agricultor: "De pe o suprafaţă de 70 de ha am scos 99 de tone, adică 1tonă 400 la hectar, la preţul care deja este pe piaţă cu 8 lei. 00:36 MUSCĂ 00:48 Anul trecut a fost o recoltă mai bună pe o suprafaţă mai mică am strâns la două tone la hectar".

Recolta scăzută se datorează şi condiţiilor climaterice din acest an. 

ION BERDEA, agricultor: "Problema este că în fiecare an tot este mai greu şi mai greu de semanat soia şi creşterea pentru că condiţiile climaterice din primăvară secetoasa ploi nu sunt ce ne împiedică de multe ori creşterea şi o roadă mai competitivă".

Totuşi, fermierul nu vrea să renunţe la cultura de soia pentru că planta aduce multiple beneficii pentru sol. 

ION BERDEA, agricultor: "Îmbogăţeşte cu azot solul şi ca premărgător este foarte bun. Noi deobicei după soia foarte puţin folosim îngrăşemintele minerale. La moment numai la grâu suntem".

Recent, Ion Berdea a obţinut certificatul Donau Soja. Cultura de soia a fost verificată de la însămânţare până la recoltare. 

ION BERDEA, agricultor: "Prima etapă a fost materialul seminciar, apoi toate procesele tehnologice s-a luat probe la frunză, în momentul certificării s-a mai luat odată probele la frunză. Au luat probele la soia, au dus în Uniunea Europeană şi am aşteptat până nu demult rezultatul de acolo că într-adevăr suntem fără OMG".

Agricultorul este mândru că a reuşit să crească soia nemodificată genetic, iar acum caută parteneri pentru export.

ION BERDEA, agricultor: "Am vrut să arătăm că se poate să nu creştem OMG în ţară.  Încercăm cumva prin certificarea dată să mergem pe o cale cât mai ecologică. Noi am vrea ca soia noastră să ajungă pe piaţa europeană şi anume Austria, Germania, anume părţile acestea unde se apreciază".

Agricultorul este beneficiar al programului "Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova", finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Agenţia de Dezvoltare a Austriei în parteneriat cu Asociaţia Donau Soja.

ELA MALAI, coordonator de proiect DONAU SOJA: "Noi punem accent promovăm această cultură destul de valoroasă nemodificată genetic. Cunoaştem faptul să sectorul intern nu este asigurat cu necesarul de această cultură. Utilizarea standardelor şi a certificării Donau Soja pentru a spori perfromanâa lanţurilor valorice şi de asemenea promovăm un mediu favorabil asigurării standardelor de calitate în secrorul agroalimentar".

ILONA GRUENEWALD, manager de proiecte, delegaţia UE în Republica Moldova: "Agricultura modernă nu se rezumă doar la tehnologie şi la echipamente, ci şi la organizarea gospodăriilor, a serviciilor de susţinere corespunzătoare, muncă calificată precum şi inteligenţa orientării pe piaţă".

Potrivit experţilor internaţionali, în fiecare an, Europa importă aproximativ 130 mii de tone de soia ecologică sub formă de boabe şi făină. Producţia europeană de soia ecologică acoperă doar 50% din cererea de pe piaţă.