Petroliştii, obligaţi să raporteze la ANRE preţurile pe care le vor afişa a doua zi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Petroliştii, obligaţi să raporteze la ANRE preţurile pe care le vor afişa a doua zi

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a efectuat din nou modificări la Metodologia de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere. Agenţii economici vor fi obligaţi să raporteze la ANRE preţurile aplicate în ziua următoare la comercializarea cu amănuntul a tuturor produselor petroliere. Informaţia va fi prezentată în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare staţie de alimentare, până la ora 16.00, prin intermediul unei platforme electronice, transmite IPN.

În cadrul şedinţei de marţi, 12 octombrie, Andrei Adam, reprezentant ANRE, a declarat că Agenţia se angajează să ofere acces public la informaţiile privind adresa de amplasare a fiecărei staţii de alimentare şi preţurile stabilite de către acestea.

Inclusiv, pe această platformă va fi posibilă sortarea datelor după criteriul celui mai mic preţ sau a dislocării. Autorii proiectului îşi propun să ofere consumatorilor un instrument facil de identificare şi alegere a celui mai avantajos furnizor de carburanţi dintr-o zonă anumită. 

Legea privind piaţa produselor petroliere stipulează că operatorii pot comercializa cu amănuntul şi alte tipuri de produse petroliere decât cele pentru care sunt stabilite preţurile maxime, doar cu condiţia vânzării la aceeaşi staţie de alimentare şi a produselor petroliere principale de tip standard. Astfel, dacă la staţie nu este benzină cu cifra octanică 95, nu este permisă vânzarea altui tip de benzină, de exemplu cea cu cifra octanică 98 sau cu diferiţi aditivi, a precizat Andrei Adam.

Similare
RECOMANDĂRI