ECONOMIC

Petroliştii cer să nu se mai facă presiuni asupra lor, „pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în ţară”

post-img

Petroliştii fac apel să se renunţe la presiuni asupra agenţilor economici care importă şi comercializează produse petroliere. Un asemenea mesaj a fost transmis astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, de către principali importatori ai produselor petroliere în Republica Moldova.

Aceştia spun că noile preţuri au fost dictate de cel puţin doi factori obiectivi:

„E vorba, mai întâi de toate, de majorările recente la benzină şi motorină pe pieţele externe. Astfel, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a preţului costa 608 USD/t, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plăteşte deja 682 USD/t (creştere de 12,2%). La fel e şi în cazul motorinei, preţul căreia a crescut de la 605 USD/t în luna martie la 659 USD/t în luna mai (creştere de 8,9%). Şi cotaţiile valutei naţionale au influenţat preţul la pompă. Leul moldovenesc în raport cu dolarul SUA în perioada dată s-a depreciat de la 17,0929 lei/dol. la 17,9392 lei/dol. (depreciere de 4,95%). De menţionat că preţurile la pompă pentru benzină şi motorină au crescut respectiv cu 5,9% şi 5,1%”, spun petroliştii.


Aceste modificări de preţ la pompă au avut loc nu numai în Moldova, dar şi în ţările vecine (România, Ucraina) pe baza modificărilor cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, spun agenţii economici.

„Atragem atenţia şi la faptul că, aproape timp de un an, instituţiile statului, prin intermediul instanţelor de judecată, au cerut îngheţarea preţurilor la benzină şi motorină, iar importatorii au înregistrat pierderi serioase în această perioadă. În aceste condiţii unii agenţi economici au fost chiar la un pas de faliment, Republica Moldova trecând la limită pe lângă o posibilă criză uriaşă în domeniul furnizării produselor petroliere. Cu toate acestea, pierderile nu au fost puse în formula de stabilire a noilor preţuri la combustibil, pentru ca cetăţenii să nu aibă de suferit de pe urma lor.
 
În context, facem apel să se renunţe la presiuni asupra agenţilor economici, care importă şi comercializează produse petroliere, să înceteze politizarea şi răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în ţară. Obligarea staţiilor PECO să vândă benzină şi motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în ţară, respectiv la o criză în lanţ ce poate afecta toţi cetăţenii ţării, care nu vor mai găsi combustibil la staţiile de alimentare.

Nu putem să mai acceptăm să lucrăm în pierdere, iar în cazul în care instituţiile statului vor încerca să ne oblige să facem asta, vom declanşa acţiunile legale prin care să ne apărăm drepturile. Facem, aşadar, apel şi la instituţiile statului să manifeste responsabilitate şi să nu permită declanşarea unei crize pe piaţa livrării de produse petroliere”, se spune în comunicat.

TVR MOLDOVA aminteşte că vinerea trecută, mai mulţi şoferi au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale împotriva majorării preţurilor la carburanţi şi au solicitat ANRE reducerea preţurilor. 

Recent, protestatarii au depus o petiţie în acest sens la Guvern, Consiliul Concurenţei şi Angenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

În acelaşi timp, cofondatorii Blocului ACUM aunţat pentru mâine un flasmob în faţa Guvernului, împotriva creşterii preţurilor la benzină şi motorină.