ECONOMIC

Peste o sută de antreprenori din R. Moldova au beneficiat de finanţare în valoare de 28 de milioane de euro în condiţii preferenţiale, graţie suportului UE

post-img

123 de întreprinderi mici şi mijlocii din Republica Moldova au accesat credite de 28 de milioane de euro, beneficiind de garanţii în valoare de 70%, puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, prin intermediul Grupului Băncii Europene de Investiţii.

Datorită acestei facilităţi de garantare, IMM-urile au putut accede mai uşor la sursele de finanţare. În rezultat, întreprinderile au reuşit să investească în utilaje, construcţii şi materie primă, beneficiind de dobândă preferenţială, perioadă extinsă de rambursare şi de reducerea semnificativă a cerinţelor standard faţă de gaj.

Damiagro SRL este o întreprindere care produce grâu, porumb şi floarea soarelui de mai bine de 16 ani. În tot acest timp, necesitatea de a face investiţii în utilaje a fost esenţială pentru creşterea capacităţilor de producere.

„Pe parcurs, am înţeles că este nevoie de a atrage surse de finanţare externe pentru a ne dezvolta continuu şi am accesat câteva credite pentru procurarea tehnicii şi utilajelor agricole, ceea ce ne ajută să mergem pe o tehnologie modernă de prelucrare a solului, respectiv, să obţinem un produs de calitate, să fim mai competitivi pe piaţă”, a declarat Mihaela Belitei, contabilă în cadrul Damiagro SRL.

Cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul Grupului Băncii Europene de Investiţii, afacerea de familie a putut beneficia de condiţii îmbunătăţite la accesarea creditelor, fiind nevoie de mai puţine garanţii.

„Am accesat un credit care ne-a oferit posibilitatea să punem gaj doar 30%, adică celelalte 70% au fost gajate de către fondurile europene. Asta ne-a ajutat foarte mult în dezvoltare fiindcă noi putem să accesăm şi alte credite. Astfel, s-a mărit linia de creditare, avem un portofoliu mai vast şi este un lucru foarte bun şi de ajutor pentru agricultorii din Republica Moldova”, spune Mihaela Belitei.

De astfel de facilităţi au putut beneficia şi alte întreprinderi mici şi mijlocii din diferite domenii. Este şi cazul Djofra-M SRL, o companie specializată în fabricarea plaselor din fibră de sticlă. Aceasta a accesat un credit în valoare de 250 de mii de euro pentru a cumpăra materialele necesare continuării procesului de producere.

„Noi lucrăm cu diferiţi furnizori de materie primă. Din păcate, din R. Moldova doar 30% putem lua din materia primă care ar fi bună pentru produsul nostru, în rest noi tot importăm din Europa, China, Belarus, fostele ţări CSI, Ucraina. A fost necesitate să plătim ceva în avans ca să rezervăm marfa pentru noi. Deci, efectiv, criza de materie primă era să ne oprească producerea, dacă noi nu achitam şi nu rezervam ceva în avans. Aşa că am fost nevoiţi să apelăm la un credit”, povesteşte Natalia Groian, reprezentanta Djofra-M SRL.

Astfel, întreprinderea a accesat creditul, iar datorită garanţiilor oferite de Grupul Băncii Europene de Investiţii a avut parte de condiţii preferenţiale, acordarea împrumutului fiind facilitată.

În rezultat, a fost posibilă păstrarea celor 160 de locuri de muncă şi continuarea procesului de producere care risca să fie întrerupt din cauza lipsei de materie primă. Până la sfârşitul anului, compania intenţionează să mai creeze 20 de locuri de muncă, întrucât planifică să diversifice producţia.

„Noi dorim să ne extindem, pentru asta muncim, să dăm oamenilor de lucru şi, totodată, să se cunoască unde este Moldova. Ne străduim să vindem peste tot unde este cerere. Mai mult de 95% din producţie merge spre export în diferite ţări ale Europei, foste ţări CSI, avem cereri pentru Cipru şi chiar Nigeria”, declară Natalia Groian.

Grupul BEI a semnat primele acorduri de garantare cu ProCredit Holding şi băncile sale în 2017, pentru a sprijini împrumuturi în valoare de 100 de milioane de euro acordate IMM-urilor din Georgia, R. Moldova şi Ucraina. Aceste garanţii au fost finanţate de Uniunea Europeană prin intermediul Fondului de investiţii pentru vecinătate în cadrul iniţiativei EU4Business.