Peste 600 de tone de prune moldoveneşti au ajuns pe pieţele din Germania
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 600 de tone de prune moldoveneşti au ajuns pe pieţele din Germania

Fructele moldoveneşti au ajuns la consumatorii germani prin intermediul unei cooperative de marketing din Germania. Relaţiile comerciale dintre producătorii moldoveni şi importatorii germani au fost stabilite cu ajutorul proiectului USAID Agricultura Performantă în Republica Moldova în rezultatul unui şir de misiuni de afacere, dar şi a unei vizite de studiu în Germania, în luna august 2019, la care au participat mai mulţi membri ai Asociaţiei.

„La iniţiativa proiectului USAID/APM, anul trecut un reprezentant al cooperativei germane a venit în Moldova şi a vizitat câţiva membri ai Moldova Fruct. Am văzut atunci produsele, condiţiile de depozitare, ambalare şi sortimentul. Ulterior, membrii Moldova Fruct au venit într-o vizită de studiu în Germania. În rezultatul relaţiilor stabilite cooperativa noastră a importat de la membrii Moldova Fruct 6 tone de cireşe, 2,5 tone caise şi mai mult de 600 tone de prune”, a spus Halder Kurt, reprezentant al cooperativei.

Reprezentanţii cooperativei apreciază calitatea fructelor livrate din Moldova şi ar dori să-şi extindă importul de fructe din Republica Moldova.

Compania Agarista Agricola SRL, membră a Moldova Fruct, a reuşit să livreze în Germania mai mult de 200 tone de prune. Diana Vlasiuc, manager dezvoltare în cadrul întreprinderii, a relatat că au stabilit primul contact cu compania germană în 2018, în cadrul Conferinţei Businessul Fructelor în Republica Moldova. „Ne-au solicitat o ofertă, doar că la acel moment noi încă nu eram certificaţi GLOBALG.A.P. Ulterior, am participat şi la programul de coaching, iniţiat de Moldova Fruct, şi am înţeles cât de important este acest certificat pentru export.”, ne-a relatat Diana Vlasiuc.

Compania a obţinut certificatul la începutul lunii septembrie, iar prima maşină cu prune a ajuns în Germania pe 24 septembrie. „A fost nevoie să respectăm toate procedurile, să prezentăm certificatul GLOBALG.A.P.  şi să prezentăm rezultatele analizelor pentru reziduuri de pesticide în fructe, cu un nivel de reziduuri sub norma admisibilă. Din start am avut înţelegere pentru livrarea unui camion cu prune (cca 19 tone), dar după primul raport de recepţionare a mărfii, importatorul ne-a confirmat interesul de a procura în continuare de la noi, datorită gustului deosebit al fructelor moldoveneşti şi respectarea tuturor cerinţelor solicitate ”, spune cu mândrie Diana. Pentru viitor, compania intenţionează să procure o linie de sortare a prunelor pentru a livra produse calitative, sortate şi calibrate.

Fani SRL a reuşit să comercializeze în sezonul curent 80 tone de prune în Germaniei, iar alte 550 tone au ajuns pe piaţa Austriei. Ştefan Bîtlan, manager al întreprinderii, a menţionat că fructele au ajuns pe piaţa UE doar datorită faptului că compania deţine certificatul GLOBALG.A.P. şi au fost respectate toate cerinţele cumpărătorului german. „Cred că a venit momentul ca statul să se implice şi să facă paşi concreţi şi anume să limiteze subvenţiile producătorilor care nu deţin certificate de calitate GLOBALG.A.P. şi GRASP, încurajându-i-i  pe cei care implementează aceste standarde. Astfel, producătorii se vor concentra pe investiţii reale care vor dezvolta întreg lanţul valoric. Doar aşa vom putea exporta produsele noastre pe pieţele europene”, spune Ştefan Bîtlan.

Şi compania  Farm-Prod SRL a exportat în Germania 315 tone de prune şi 6 tone de cireşe.

Membrii Moldova Fruct care au comercializat în anul curent pe piaţa europeană au menţionat necesitatea unui spectru larg de acţiuni care ar trebui întreprinse de autorităţi care ar facilita exportul de fructe în UE, ar permite exportatorilor moldoveni de fructe să fie mai competitivi şi să negocieze preţuri mai bune. Prioritar, este necesar de negociat majorarea contingentelor tarifare pentru prunele moldoveneşti exportate în UE, care conform Acordului de Liber Schimb dintre RM şi UE la moment este de 10 000 tone. Taxele vamale pentru un camion de prune exportate în UE în afara cotelor ajung până la 2800 euro.

Moldova produce anual o cantitate de peste 90 mii tone de prune. În anul 2018, pe piaţa UE au ajuns mai mult de 15 mii tone de prune, iar din recolta anului 2019, până în prezent au fost exportate 19 mii tone.

Similare
RECOMANDĂRI