Peste 5,3 mii de contribuabili s-au conectat automatizat la serviciile fiscale electronice
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Peste 5,3 mii de contribuabili s-au conectat automatizat la serviciile fiscale electronice

În perioada lunilor mai şi iunie, peste 5,3 mii de contribuabili s-au conectat în mod automatizat la serviciile fiscale electronice prin intermediul noului sistem informaţional „Cabinetul personal al contribuabilului” (SIA) al Serviciului Fiscal de Stat, lansat în exploatare experimentală la începutul lunii mai 2020.

Potrivit datelor Centrului de Tehnologii Informaţionale în Finanţe, care a elaborat şi administrează acest sistem, majoritatea absolută a utilizatorilor care s-au înregistrat în SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” sunt persoane juridice. Este vorba despre peste 4,5 mii de persoane juridice, iar restul 842 sunt persoane fizice, inclusiv care desfăşoară activitate de întreprinzător profesională şi activitate independentă, scrie IPN.

Noul sistem asigură contribuabililor accesul gratuit la serviciile fiscale, scutindu-i astfel de cheltuieli suplimentare şi de necesitatea de a vizita oficiile SFS şi CTIF. Totodată, SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” oferă utilizatorilor posibilitatea de a monitoriza corectitudinea datelor personale din cadrul sistemului informaţional al SFS şi a gestiona în mod individual accesul la serviciile fiscale electronice, utilizând semnătura electronică, ceea ce uşurează procesul de obţinere a accesului la toate serviciile fiscale electronice.

Actualmente, specialiştii IT din cadrul CTIF, implicaţi în acest proiect, asigură optimizarea interfeţelor SIA „Cabinetul personal al contribuabilului”, pentru a simplifica utilizarea acestuia de către contribuabili. Totodată, sunt implementate unele funcţionalităţi noi ale sistemului, printre care modulele de mesagerie şi de programare online. Primul modul va permite comunicarea reciprocă între contribuabili şi funcţionarii SFS, iar cel de-al doilea – va oferi utilizatorilor posibilitatea de aşi programa, la necesitate, vizitele la SFS.

Doritorii de a se conecta în mod automatizat la serviciile fiscale electronice urmează să se autentifice prin intermediul serviciului guvernamental MPass, cu utilizarea semnăturii mobile sau semnăturii electronice pe dispozitiv criptografic, sau buletinului de identitate electronic, în SIA „Cabinetul personal al contribuabililor” disponibil pe portalulwww.sfs.md.

Persoanele care au nevoie de asistenţă privind utilizarea SIA „Cabinetul personal al contribuabililor” sau doresc să formuleze propuneri de îmbunătăţire a funcţionalităţilor acestuia, pot suna la Centrul unic de apel al SFS 080001525 sau la Centrul de apel al CTIF 022 822222.
Similare
RECOMANDĂRI