Peste 38 de mii de hectare de suprafeţe agricole au fost afectate de calamităţi, de la începutul anului 2019
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 38 de mii de hectare de suprafeţe agricole au fost afectate de calamităţi, de la începutul anului 2019

Peste 38 de mii de hectare de suprafeţe agricole au fost afectate de calamităţile naturale produse de la începutul anului 2019. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în raionul Ungheni, unde au fost raportate pierderi de aproape 182 de milioane de lei.

Datele au fost prezentate de către Iurie Uşurelu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale, în Comisia agricultură şi industrie alimentară a Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit lui Iurie Uşurelu, de la începutul anului, a fost şi vânt, şi ploi abundente, şi grindină.

Ghenadie Onceanu, directorul Serviciului Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, a remarcat că anual, în perioada aprilie-septembrie, se înregistrează 30-33 de zile cu influenţe active ale proceselor meteorologice. În medie, se lansează cinci mii de rachete antigrindină. Însă în acest an, în luna mai şi iunie sunt deja 40 de zile cu influenţe active şi au fost deja lansate peste şapte mii de rachete antigrindină.

Ghenadie Onceanu a mai comunicat că fiecare lansare de rachetă antigrindină este coordonată cu Aviaţia Civilă şi că sunt frecvente cazurile când lansarea rachetelor este interzisă ca să nu prejudicieze zborurile avioanelor.

Membrii comisiei au cerut un raport detaliat despre rachetele antigrindină lansate pe 2 iulie, când grindina a provocat daune enorme în nordul Republicii Moldova. Deputatul Alexandru Slusari a comunicat că au parvenit informaţii de la agenţi economici din zonă care au spus că nu au fost lansate rachete antigrindină în acea zi.

Teritorial, aproape 60% din suprafaţa Republicii Moldova poate fi protejată de grindină. Bugetul serviciului antigrindină pentru 2019 este de 102 milioane de lei. 40 de milioane au fost direcţionate la procurarea rachetelor antigrindină.
Similare
RECOMANDĂRI