Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 350 de mii de tone de vin sunt depozitate la întreprinderile vinicole. Vinificatorii se plâng că exporturile au scăzut

356 de mii de tone de vin sunt depozitate în stocurile întreprinderilor vinicole din Republica Moldova. Asta se întâmplă pentru că, anul trecut, a fost una dintre cele mai bogate recolte de struguri din ultimii 10 ani. Deşi acest fapt ar trebui să-i bucure pe vinificatori, ei se plâng că exporturile de vin au scăzut anul trecut. Situaţia se poate acutiza, pentru că şi în acest an vom avea o recoltă bogată de struguri.

Din cauza stocurilor semnificative în depozite, întreprinderile vinicole intenţionează să cumpere o cantitate mai mică de struguri, iar aproximativ 70 de mii de tone, conform estimărilor, ar putea să nu fie procesate.
 
„Vânzările noastre pe toate pieţile, tot împreună şi vin îmbuteliat, şi vin în vrac au cedat pentru prima dată, deci noi avem o mică descreştere în volum cu 1,5%. Din cauză că recolta din 2017- 2018, în Europa, a fost una record. Dacă vânzările au stagnat, stocurile au crescut (MUSCĂ), dacă comparăm cu alţi ani, avem cea mai mare sporire cu 27%, comparative cu ultimul an”, spune Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului
 
Şi în acest an va fi o recoltă bogată de struguri. Ceea ce înseamnă că stocurile de vin care nu se vând vor creşte, iar preţurile la struguri vor scădea.

„Suntem în situaţia în care pe unele dimensiuni avem un exces de soiuri, care nu mai sunt solicitate de procesatori. Aici ar fi o problemă, iar  recomandările ministerului ar fi să diversificăm procesarea, să nu ne axăm doar pe vinuri, dar şi pe alte produse”, spune Vasile Luca, secretar de stat, ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.
 
În Republica Moldova sunt aproximativ 80 de mii de hectare de viţă-de-vie cu struguri de vin şi peste 20 de mii de hectare cu struguri de masă. În anul 2018, exportul de vinuri basarabene a atins valoarea de aproximativ 3.000 de miliarde de lei. (ÎN CARTON) Datele Oficiului Naţional al Viei şi Vinului arată că cea mai mare cantitate a ajuns în Polonia - 15 la sută. Pe locul al doilea şi al treilea s-au situat România şi Cehia, volumul exportului în fiecare din cele două ţări fiind de 13 procente. În Rusia, care pe vremuri deţinea o cotă de 80 la sută, acum ajung doar 12 procente din totalul exporturilor de vinuri basarabene.
Similare
RECOMANDĂRI