ECONOMIC

Peste 300 de agenţi economici au beneficiat de subvenţionare în contextul pandemiei

post-img

Peste 300 de agenţi economici care au instituit şomaj tehnic sau staţionare au beneficiat de Programul de subvenţionare a salariilor, potrivit Ministerului Finanţelor.

Instituţia precizează că, întreprinderile şi organizaţiile necomerciale, rezidente ale Republicii Moldova, care au instituit şomaj tehnic şi/sau staţionare urmare a situaţiei epidemiologice (COVID-19) au dreptul să solicite subvenţii de la bugetul de stat. Subvenţia se acordă pentru indemnizaţiile/salariile aferente şomajului tehnic şi/sau staţionării în perioada 17 martie - 31 august 2020.

Astfel, pentru întreprinderile şi organizaţiile necomerciale care au fost obligate să-şi sisteze total sau parţial activitatea conform deciziilor Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică şi/sau dispoziţiilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, suma subvenţiei se acordă în mărime de 100% din suma impozitului pe venit şi altor plăţi obligatorii calculate şi achitate aferente plăţilor salariale, iar pentru restul întreprinderilor şi organizaţiilor necomerciale care şi-au sistat total sau parţial activitatea mărimea subvenţiei este de 60%.

Dreptul la subvenţionare se realizează în raport cu salariaţii aflaţi în şomaj tehnic şi/sau staţionare, angajaţi până la data de 1 martie 2020. Suma subvenţiei se calculează pentru un salariat per zi de şomaj tehnic şi/sau staţionare. Solicitarea subvenţiei se efectuează prin depunerea unei cereri la Direcţia generală de administrare fiscală de la locul de deservire sau la Direcţia generală administrare contribuabili mari a Serviciului Fiscal de Stat, după caz.

Cererea se prezintă pe suport hârtie cu aplicarea semnăturii olografe sau se transmite la adresa de email cu aplicarea semnăturii electronice, la locul de deservire şi se completează pentru fiecare perioadă fiscală (lună calendaristică) separat, în care se indică: perioada pentru care a fost sistată activitatea ca urmare a stabilirii şomajului tehnic şi/sau staţionării, suma subvenţiei solicitate, codul IBAN pentru primirea subvenţiei şi datele de contact. Aceasta se depune în termen de până la 30 noiembrie 2020 inclusiv, după prezentarea dării de seamă şi achitarea impozitului pe venit şi altor plăţi obligatorii aferente indemnizaţiei/salariului acordate salariaţilor aflaţi în şomaj tehnic şi/sau staţionare pentru perioada fiscală pentru care se solicită subvenţionarea.

Pentru confirmarea subvenţiei, se prezintă următoarele documente în copie:

a)      ordinul privind stabilirea şomajului tehnic (conform art. 80 din Codul muncii) şi/sau staţionării (conform art. 801 din Codul muncii) cu reglementarea remunerării salariaţilor în condiţiile Codul muncii.
b)      tabelul de evidenţă a timpului de lucru pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic/staţionare pentru luna de gestiune pe întreprindere/organizaţie necomercială;
c)      ordinul de plata cu suma totală a salariului/indemnizaţiei transferată pe contul salarial al entităţii pentru luna de gestiune;
d)     documentele de plată (după caz) ce confirmă achitarea impozitului pe venit şi alte plăţi obligatorii în cazul depunerii cererii în termen de până la 5 zile lucrătoare de la data achitării acestora.

Până în prezent au fost acordate subvenţii pentru salarii/indemnizaţii aferente şomajului tehnic sau staţionare, în cuantum de 34,7 milioane lei pentru 305 agenţi economici.