Peste 3 mii de credite au fost acordate în cadrul programului „Prima Casă”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 3 mii de credite au fost acordate în cadrul programului „Prima Casă”

În decurs 1,5 ani, în cadrul programului guvernamental "Prima Casă" au fost oferite peste 3 mii de credite în sumă de circa 1,5 mlrd. de lei, jumătate dintre care au fost oferite sub garanţiile statului.

Datele Ministerului Finanţelor arată că, din cei 3 mii de beneficiari, 2129 sunt familii tinere, iar 871 sunt tineri necăsătoriţi. Vârsta medie a solicitanţilor este de 31 ani.

Suprafaţa medie a locuinţelor procurate este de 60 metri pătraţi, iar valoarea medie a acestora este de 588,25 mii lei. Marea majoritate a locuinţelor procurate prin intermediul Programului sunt localizate în oraşe, numărul persoanelor care au ales să-şi cumpere o casă în sate fiind de doar 193.

Programul de stat "Prima casă" a fost lansat în luna martie 2018 la iniţiativa fostului prim-ministru Pavel Filip. Beneficiarii pot achiziţiona locuinţe în valoare de până la 1 milion de lei, luând de la bănci un împrumut ipotecar pentru o perioadă de 25 de ani, bani garantaţi de Guvern. Contribuţia proprie iniţială este de 10% din preţul de achiziţie. La program participă băncile: Moldova Agroindbank, Moldindcondank, Victoriabank, Mobiasbancă şi Eximbank. 

Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, a anunţat că programul va continua atât timp, cât acesta este în beneficiul cetăţenilor şi este efectuat într-un cadru de prudenţă fiscală.
Similare
RECOMANDĂRI