Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pentru 2019 se estimează o creştere a PIB-ului de 5,2%, în varianta optimistă

Evoluţii economice incerte pentru 2019. Deşi se prognozează o creştere economică de până la 5%, experţii susţin că alegerile care urmează ar putea şubrezi grav situaţia din Republica Moldova, atât la capitolul venituri, cât şi în ceea ce priveşte deficitul bugetar.

Potrivit experţilor, în anul 2018, economia a înregistrat creşteri în toate sectoarele esenţiale, care ar trebui să continue şi în 2019.

De asemenea, s-a înregistrat o creştere a ratei de ocupare a forţei de muncă şi o reducere a ratei şomajului până la minimuri istorice. Dar şi aici sunt semne de întrebare.

Potrivit scenariului optimist al prognozelor, se anticipează o creştere a PIB-ului cu 5,2%, iar scenariul pesimist mizează pe o creştere de doar 3,5%. Se preconizează şi o accelerare a procesului investiţional, dar şi aici cu incertitudini.

De asemenea, pentru anul viitor se prognozează o creştere a inflaţiei până la 5,7 %. În ceea ce priveşte proiectul de buget pentru anul viitor, experţii atenţionează că acesta este unul echilibrat, dar numai pe hârtie.

Astfel experţii recomandă adoptarea unei politici fiscale precaute şi moderate pentru anul 2019, intensificarea investigaţiilor fraudei bancare şi recuperarea reală a activelor delapidate, dar şi revenirea la subiectul amnistiei fiscale.
Similare
RECOMANDĂRI