Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pentru 2019, Banca Naţională a Moldovei prevede o rată a inflaţiei de 4,9%

Inflaţia este în scădere. Banca Naţională a Moldovei a revizuit prognoza privind inflaţia pentru acest an la o medie de 3,3%, faţă de 3,7% cât anticipa anterior. Traiectoria descendentă a fost determinată de preţurile la produsele alimentare, preţurile reglementate şi cele la resursele energetice. Pentru 2019 este prognozată o rată a inflaţiei de 4,9%.

Inflaţia anuală, care este exprimată prin indicele preţurilor de consum, a scăzut de la 7.3%, în luna decembrie 2017, la 4.7%, în luna martie 2018. Şi inflaţia de bază a înregistrat o scădere.
 
Traiectoria descendentă a fost determinată, în mare parte, de preţurile la produsele alimentare, preţurile reglementate şi cele la resursele energetice.
 
Prognoza Băncii Naţionale pentru 2019 prevede o rată a inflaţiei de 4,9%, faţă de 4,7% anticipat în luna februarie.
 
Ritmul anual de creştere a preţurilor reglementate va scădea în 2018 până la nivelul de minus 4%, însă va reveni anul viitor. După o uşoară creştere, la începutul prognozei, preţurile la combustibil vor fi în scădere. Şi preţurile la produsele alimentare vor scădea semnificativ în acest an, revenind în 2019 la tendinţele tradiţionale. Noile prognoze presupun, însă, şi unele riscuri, în special pro-inflaţioniste.
 
Riscurile dezinflaţioniste ar putea fi determinate de tensiunile comerciale, preponderent dintre SUA şi China, precum şi de temperarea semnificativă a ritmului activităţii economiei mondiale şi regionale. Riscurile pentru sectorul real ţin de vulnerabilitatea preţurilor la produsele agricole autohtone, urmare a condiţiilor meteo. Iar în sectorul finanţelor publice, riscurile ţin de lichidităţile excesive în sectorul bancar sau intensificarea creditării în valută.
Similare