Penalităţi pentru întârzierea plăţii impozitului pe avere
Sursa foto:fisc.md Vizualizari:

Penalităţi pentru întârzierea plăţii impozitului pe avere

213 persoane au achitat, până la 31 decembrie 2017, penalităţi pentru întârzierea plăţii impozitului pe avere pentru anul trecut, termenul de plată expirând pe 25 decembrie. Într-un răspuns pentru IPN, Serviciul Fiscal de Stat precizează că penalitatea pentru întârziere a constituit 0,0384% din valoarea imobilului pentru fiecare zi de întârziere.

La data de 31 ianuarie, numărul celor care au achitat impozitul pe avere a fost de 1865 de persoane din 2287 de subiecţi plătitori ai acestui impozit. Suma colectată a depăşit 35 de mii, fiind la nivel de 80,7% din suma calculată pentru 2017, care constituie 43 de mii de lei.

Respectiv, 422 de persoane rămân cu restanţe în 2018, iar penalitatea calculată este de 0,0329% pentru fiecare zi de întârziere.

Plătesc impozit pe avere persoanele fizice care deţin imobile (cu excepţia terenurilor), precum şi cote-părţi, estimate la 1,5 milioane de lei şi mai mult, cu suprafaţa de 120 de metri pătraţi şi mai mult. Baza impozabilă constituie valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, faţă de care se aplică impozitul pe avere la cota de 0,8%. Cea mai mare sumă a impozitului pe avere calculată şi achitată, pentru anul 2017, constituie 107,5 mii de lei.

Persoanelor care nu achită obligaţiile fiscale aferente impozitului pe avere în termenul prevăzut de legislaţie li se aplică penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, pentru perioada care începe după scadenţa impozitului şi care se încheie în ziua plăţii.

Pentru 2018 se va calcula impozit pe avere şi pentru maşinile evaluate la 1,5 milioane de lei şi mai mult.

Similare
RECOMANDĂRI