ECONOMIC

Pe timp de criză pandemică, basarabenii au făcut economii. Băncile au înregistrat anul trecut depozite record

Într-o criză pandemică dar şi financiară, cetăţenii Republicii Moldova şi-au cheltuit banii eficient ba chiar au reuşit să facă economii. Băncile au înregistrat anul trecut depozite record. Datele oficiale ale Băncii Naţionale a Moldovei arată că economiile din bănci au crescut cu 5,2 miliarde de lei şi, pentru prima data, au depăşit nivelul de 50 miliarde de lei.

Paradoxal dar, în anul pandemic 2020, depozitele bancare ale persoanelor fizice au crescut semnificativ. Experţii economici susţin că această criză, din 2020, a fost una atipică. De obicei, în anii cu asemenea probleme economice, depozitele bancare se reduceau. Aşa cum s-a întâmplat şi în anul 2009, când acestea au scăzut cu 600 milioane de lei. Aşadar, 2020 a fost o excepţie iar basarabenii au strâns în bancă o sumă mai mare cu 5,2 miliarde lei faţă de perioada precedentă. Astfel, s-a atins maxima istorică de 50,8 miliarde lei.

Din totalul depozitelor persoanelor fizice, mai bine de jumătate, adică aproape 30 de miliarde lei, sunt bani menţinuţi în valuta naţională. Restul, peste 21 de miliarde lei, sunt economisiţi în valută străină precum euro sau dolari.

Însă, studiind datele, experţii economici au găsim o mare problemă care e generată de educaţia financiară slabă a populaţiei. Majoritatea cetăţenilor care îşi păstrează banii în depozitele bancare nu au nici un câştig deşi ar putea şi chiar ar trebui să-l aibă. Datele arată că 10,5 miliarde lei stau în bănci fără dobândă, iar alte 11,6 miliarde lei sunt înregistrate la o dobândă bancară de 5 ori mai mică decât cea obişnuită. Economiştii explică că din cauza acestor depozite nelucrative doar în anul 2020 persoanele fizice au ratat venituri din dobândă de circa 600 milioane lei.

Experţii mai notează că aceşti bani nu aduc venituri nici deponenţilor pentru că nu încasează bani din dobândă, dar nici băncilor comerciale din cauză că nu pot utiliza eficient aceşti bani. Cu alte cuvinte, stăm pe aşa-zişi bani-morţi, care nu pot fi folosiţi şi nu aduc venituri proprietarilor lor.