PARE 1+1: Alte 27 de proiecte investiţionale vor fi susţinute financiar. Majoritatea sunt din domeniul agriculturii
Sursa foto:mei.gov.md Vizualizari:

PARE 1+1: Alte 27 de proiecte investiţionale vor fi susţinute financiar. Majoritatea sunt din domeniul agriculturii

27 de proiecte investiţionale noi create de lucrătorii migranţi sau rudele acestora vor beneficia de susţinere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Valoarea totală a proiectelor este de 6,66 milioane de lei, sumă care, ulterior,  va contribui la atragerea în economie a  circa 16,13 milioane de lei investiţii.

„Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” din cadrul ODIMM este o iniţiativă de succes cu un important impact asupra economiei naţionale. Mă bucur să constat că tot mai mulţi cetăţeni sunt interesaţi să investească şi să dezvolte afaceri acasă. Ministerul Economiei şi Infrastructurii susţine ideile inovative propuse de migranţii moldoveni şi apreciază curajul acestora de a investi într-o afacere proprie”, susţine ministrul Sergiu Railean.

Aplicaţiile beneficiarilor au fost recepţionate şi evaluate în regim online în perioada stării de urgenţă, iar contractele de finanţare au fost semnate luându-se toate măsurile de precauţie şi respectând regulile de igienă şi distanţare socială împotriva răspândirii virusului COVID-19.

Din numărul total al companiilor acceptate spre finanţare, 74,1 %  îşi desfăşoară activitatea în 16 raioane ale ţării,  iar 25,9% în mun. Chişinău.  Respectiv, în municipiul Chişinău activează 7 întreprinderi, câte 3 – în UTA Găgăuzia şi Floreşti, 2 întreprinderi  –  în raionul Teleneşti şi câte o întreprindere – în raioanele Făleşti, Edineţ,  Basarabeasca, Rezina, Ocniţa, Hânceşti, Râşcani, Orhei, Ialoveni, Cantemir,  Anenii Noi  şi Căuşeni.

„PARE 1+1” este primul Program din portofoliul ODIMM care a început să ofere antreprenorilor finanţare nerambursabilă pentru iniţierea sau dezvoltarea afacerilor. Pe parcursul anilor, au fost susţinute mii de persoane care au reuşit să dezvolte afaceri profitabile, să crească şi să se promoveze atât pe plan local, cât şi internaţional cu produse competitive. Am toată convingerea că cei 27 de beneficiari de astăzi vor transforma provocările în oportunităţi şi, în timp, afacerile lor se vor transforma în istorii de succes”, a menţionat Iulia Costin, director general ODIMM.

Cele mai multe dintre acestea, 15 la număr, activează în domeniul agriculturii, 9 companii sunt prestatori de servicii, iar 3 întreprinderi sunt din domeniul industriei prelucrătoare.

Din totalul proiectelor investiţionale, 13 afaceri sunt nou create şi 14 întreprinderi sunt în faza de extindere a activităţii, totodată, 9 afaceri sunt create de lucrătorii migranţi, care s-au întors de peste hotare, iar 18 întreprinderi – de rudele de gradul I ale migranţilor.

Cei 27 de beneficiari vor investi remitenţele provenite din munca desfăşurată în 11 state: Italia - 9, Marea Britanie – 5, Franţa-3, câte 2 SUA şi Israel şi câte un solicitant din Rusia, Canada, Spania, Germania,  Irlanda şi Republica Cehă.

Pe parcursul anului curent au mai fost acceptate spre finanţare alte 53 afaceri în sumă totală de 12,93 milioane de lei, ceea ce va favoriza investiţii în economie de circa 35,49 mil. lei.

Până în prezent, în total la Program s-au înregistrat 2941 persoane şi au fost instruiţi 2410 beneficiari. Prin intermediul Programului „PARE 1+1” a fost facilitat accesul la finanţare nerambursabilă pentru 1623 întreprinderi, în sumă de 335,19 milioane de lei. Valoarea totală a investiţiilor planificate în economie constituie peste 1,0 miliard de lei,  astfel, fiecare leu acordat sub formă de grant generează circa 3 lei investiţii în economie. Programul este subvenţionat din bugetul de stat şi suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.
 
Similare
RECOMANDĂRI