Paradisurile fiscale: Cum este ascunsă averea elitelor mondiale în offshore
Sursa foto:Criteriul National Vizualizari:

Paradisurile fiscale: Cum este ascunsă averea elitelor mondiale în offshore

O nouă scurgere de informaţii continuă investigaţia #PanamaPapers – incursiunea la scară globală făcută de sute de jurnalişti în industria secretă a paradisurilor fiscale, scrie Rise Project.

#ParadisePapers conţine fişiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum şi documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicţii ce deservesc economia subterană a lumii. La fel ca în cazul Panama Papers, arhiva a fost obţinută de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists şi alţi 380 de jurnalişti din 67 de ţări, printre care şi Rise Project.
 

Peste 13 milioane de documente demască legături dintre Rusia şi miliardari din anturajul preşedintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaţilor primului ministru canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar şi ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume.

Documentele arată cât de conectat e sistemul financiar offshore în politică dar şi în lumea corporaţiilor gigant. Printre acestea Apple, Nike, Uber, dar şi alte companii globale care încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii.

Una dintre reţelele offshore duce către secretarul american pentru comerţ, miliardarul Wilbur Ross. Începând cu 2014, o companie de transport naval la care este acţionar a obţinut venituri de peste 68 de milioane de dolari de la un gigant energetic controlat de ginerele lui Vladimir Putin, potrivit unui material produs de jurnaliştii de investigaţie, tradus pe site-ul Rise Project Romania.

Deţinerea unui offshore este de cele mai multe ori perfect legal. Caracterul secret al acestor paradisuri fiscale atrage însă traficanţi de droguri, persoane care vor să spele bani şi lideri corupţi. Adesea fără angajaţi sau birouri, aceste companii sunt folosite în structuri complexe, gândite pentru evitarea taxelor şi prejudicierea bugetele statelor cu miliarde de dolari.

Cele mai multe dezvăluiri provin din arhiva casei de avocatură Appleby şi a unui furnizor de servicii offshore numit Estera. Cele două afaceri au funcţionat împreună până în 2016, când Estera a devenit independentă.

Reprezentanţii Appleby nu au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliştii de la ICIJ, dar au emis un comunicat susţinînd că "nu există nicio dovadă a vrunei ilegalităţi”.
 

#ParadisePapers continuă dezvăluirile făcute în 2016 de investigaţia Panama Papers. Noile documente pun în lumină paradisuri fiscale foarte puţin explorate, precum Insulele Cayman, Bermuda, Antigua şi Barbuda, Cook Island dar şi Isle of Man şi altele.

Arhiva conţine informaţii despre avioane spion cumpărate de Emiratele Arabe Unite, despre compania din Barbados a unui inginer canadian care a încercat să construiască o super armă pentru fostul dictator irakian, Saddam Hussein, dar şi despre celebrul preot mexican Marcial Maciel Degollado, fondator al ordinului catolic Legionarii lui Hristos, al cărui nume a fost implicat într-un scandal privind abuzuri sexuale împotriva minorilor.

 

Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale şi credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby. Fişierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiţii al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută. Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian, partener al ICIJ în acest proiect, că fondul coroanei are o investiţie în Insulele Cayman, dar că nu cunoaşte implicarea în BrightHouse.

Printre monarhii şi politicienii conectaţi la acestă lume offshore se numără şi Regina Noor a Iordaniei, care apare drept beneficiară a două structuri offshore cu ajutorul cărora a ascuns faptul că deţinea o proprietate imensă în Marea Britanie.

Documentele #ParadisePapers arată cum Stephen Bronfman, consilier al premierului canadian Justin Trudeau, împreună cu Leo Kolber, un fost membru al Senatului, au mutat discret milioane de dolari într-un fond fiduciar din Insulele Cayman. Prin aceste manevre, ei ar fi reuşit să evite plata taxelor în Canada, Statele Unite şi Israel, conform experţilor care au evaluat documentele din arhiva #ParadisePapers.

Similare