ECONOMIC

Pandemia şi seceta au lovit puternic economia Republicii Moldova. Regresul înregistrat în 2020 a fost de 6,5%

Anul trecut, economia Republicii Moldova a fost puternic zguduită de două şocuri – pandemia şi seceta, motiv pentru care s-a înregistrat un regres economic de 6,5%, fiind cea mai mare descreştere din ultimii 20 de ani. Cel puţin acestea sunt concluziile raportului anual MEGA, elaborat de Centrul Analitic Independent "Expert-Grup". Specialiştii prognozează o reanimare lentă a economiei abia în a doua jumătate a anului 2021.

Experţii economici vorbesc despre anul 2020 drept unul extrem de dificil. Pandemia de coronavirus şi seceta au prins pe nepregătite autorităţile statului. La buget erau bani insuficienţi pentru a face faţă acestei crize, motiv pentru care s-a eşuat în ajutarea agenţilor economici şi cetăţenilor.

„Pachetul de suport oferit pentru firme şi populaţie a fost cel mai scăzut din regiune. E estimat la circa 1% din PIB. În regiune, media este de circa 5% din PIB şi evident că aceasta nu a avut cum să amortizeze efectele crizei cauzate de 2 şocuri majore coronacriza şi seceta”, aspus ADRIAN LUPUŞOR, director executiv Expert Grup.

Restricţiile de activitate şi mobilitate, veniturile în scădere, consumul prudent, dar şi reducerea cererii externe, sunt doar câteva dintre motivele pentru care piaţa economică a fost în declin. Salvarea agenţilor economici a fost mediul online. Însă, nu toţi erau pregătiţi să păşească în noua realitate. Acum, experţii economici spun că una dintre lecţiile carantinei este descoperirea potenţialului infinit al internetului pentru mediul de afaceri.

„Ele au intrat destul de prost digitizate. Spre exemplu, datele BNS arătau că în 2019 doar fiecare a 4 întreprindere cu mai mult de 10 angajaţi avea o pagina web. Totuşi, nevoia a împins întreprinderile să se digitizeze forţat cumva”, A SPUS STAS MADAN, expert economic Expert Grup.

Cele mai afectate de criza financiară au fost companiile mici şi mijlocii. Totuşi, autorităţile spun că au oferit sprijin. Prin intermediul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului IMM, anul trecut, au fost încheiate contracte nerambursabile în valoare de 133 de milioane de lei. În 2021 urmează să fie lansate încă şapte programe de suport.

„Ne-am pomenit cu un număr mare de companii în dificultate sau chiar în prag de faliment. Unul dintre programele care vor fi lansate va fi "A Doua Şansă" care va oferi un suport integrat pentru companii. Această experienţă am luat-o din programul Danube al ţărilor UE. Avem un motoraş - un instrument de avertizare timpurie a companiilor în dificultate”, A SPUS IULIA COSTIN, director ODIMM.

Pentru anul 2021, experţii prognozează o creştere economică de 5,4%. Principalul motor financiar va fi agricultura. Se aşteaptă o recoltă bogată, lucru ce va reanima consumul intern, dar va genera şi o relansare economică în regiune. Raportul MEGA propune şi câteva recomandări.

„Prioritatea adoptării unui pachet cuprinzător de măsuri de suport pentru firme şi populaţie care ar soluţiona şi problema deficitului bugetar şi relansarea economică pentru următorii ani. Acesta noi îl vedem într-o triologie de domenii”, a spus ADRIAN LUPUŞOR, director executiv Expert Grup.

Analiştii economici spun că, în prezent, una dintre priorităţile statului ar trebui să fie simplificarea procedurilor birocratice de suport, dar şi pregătirea pentru eventuale şocuri economice.

Experţii mai spun că revenirea economică e prognozată abia pentru a doua jumătate a acestui an. Pentru 2021 se aşteaptă un deficit bugetar de 6,8% din PIB. Raportul MEGA - Analiza Creşterii Economice a Republicii Moldova este realizat anual de Centrul Analitic Independent "Expert-Grup". Evenimentul a ajuns la a 22-a ediţie.