ECONOMIC

Pandemia loveşte sectorul vitivinicol din Republica Moldova. Exportul de vinuri va fi cel mai mic din ultimele două decenii.

Pandemia loveşte crunt şi în sectorul vitivinicol din Republica Moldova. Exportul de vinuri va fi, în acest an, cel mai mic din ultimele două decenii. Semnalul de alarmă a fost tras de experţii "IDIS Viitorul". Conform estimărilor, valoarea cantităţii de vin care va pleca peste hotare poate scădea sub 100 de milioane de dolari. Prognozele alarmante dar şi măsurile de sprijin care se impun pentru a ajuta vinificatorii basarabeni, au fost prezentate şi parlamentarilor.

Potrivit experţilor, sectorul vitivinicol este ramura cea mai dependentă de export. Peste 85 la sută din producţie este destinată vânzării peste hotare. Pandemia provocată de noul tip de coronavirus şi carantina impusă de autorităţi, pun în pericol acest sector.

Astfel, în acest an, exporturile de vinuri, s-ar putea prăbuşi, din nou, până la nivelul anului 1998, adică sub 100 de milioane de dolari.

„Carantina, COVID-ul, închiderea localurilor din industria vinicolă provoacă un risc enorm că exporturile vor scădea. Va fi cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, adică sub 100 de milioane  de dolari. De ce este atât de critică situaţia din industria vinicolă? Primul aspect ţine de aceea că vinificatorii din ceea ce produc, 85 la sută exportă. De fapt, ei nu vând nimic pe piaţa locală, doar exportă”, a declarat VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic.

Criza exporturilor va afecta nu doar vinificatorii, dar şi agricultorii, fabricile de sticlă, transportatorii şi alte ramuri conexe. În condiţiile create, experţii au venit cu unele recomandări către Guvern pentru a susţine sectorului vitivinicol. Prognozele alarmante au transmise şi deputaţilor, pentru ca aceştia să intervină cu măsuri de sprijin.

„Sunt soluţii de ordin fiscal şi de ordin financiar. De ordin fiscal ţine că Guvernul să facă amânări de plată la impozit, ceea ce guvernul a făcut într-o oarecare măsură. Este de asemnea important ca să nu fie aplicate aciza la materialul care se păstrează la agenţii economici, doar după vânzare. Asta tot este important. În cazul biotoetanolului poate anulăm acciza sau să fie ca acciza similară ca la benzină şi motorină”, a spus VEACESLAV IONIŢĂ.

Într-un comunicat de presă, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului anunţă că vor fi identificate barierele cu care se confruntă comunitatea vitivinicolă şi vor fi sensibilizate autorităţile statului, pentru a interveni cu soluţii potrivite.

Mai mult, în perioada de după pandemie, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului va depune eforturile necesare intensificare activităţilor de promovare a vinului basarabean în străinătate. Menţionăm că exporturile produselor vitivinicole au scăzut, în luna martie, cu 9 la sută după volum şi cu 11 la sută în ce priveşte valoarea, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.