Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pandemia de coronavirus loveşte puternic în bugetul de stat. Executivul de la Chişinău a aprobat rectificarea legii bugetului

Pandemia de coronavirus loveşte puternic în bugetul de stat. Executivul de la Chişinău a aprobat proiectul de rectificare a legii bugetului. Potrivit documentului, cele mai mari sume de bani vor merge, în acest an, spre finanţarea sistemului medical şi spre asistenţa socială. Din cauza crizei cauzate de Covid-19 scad considerabil şi veniturile Republicii Moldova. Astfel, în acest an, deficitul bugetar va atinge 16 miliarde de lei. Deficitul enorm urmează să fie acoperit din împrumuturi externe.

Pandemia de Covid-19 lasă bugetul de stat fără o mare parte din venituri. În acelaşi timp, au crescut considerabil necesităţile sistemului medical, iar sumele pentru susţinerea cetăţenilor cu venituri mici şi a întreprinderilor aproape s-au dublat. Veniturile mici şi cheltuielile mari creează în acest an un deficit recod de peste 7,5% din PIB-ul ţării. Adică de aproape 16 miliarde de lei. 

"Nici în cel mai sumbru scenariu nu puteam să ne imaginăm că vom veni cu rectificare de buget care ar prevede un deficit de 7,6%. Este o situaţie excepţională", spune ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova.

Autorităţile spun, însă, că există acoperire financiară pentru deficitul bugetar enorm general de criza Covid. Ne împrumutăm din toate părţile pentru a face faţă. Astfel pentru acoperirea deficitului bugetar, de la FMI urmează să fie contractat un împrumut de aproape 4,5 miliarde de lei, alte peste 4 miliarde de lei sunt aşteptate să vină şi din Federaţia Rusă, în baza creditului ce urma să fie folosit pentru proiecte de infrastructură. De la Banca Mondială ar urma să ne împrumutăm cu alte 454 de milioane de lei. Iar din privatizarea bunurilor publice statul speră să obţină peste 700 de milioane de lei. 

"Faptul că sunt 16 miliarde deficit nu înseamnă că ţara intră în incapacitate de plată, fiindcă sunt prevăzute sursele de plată respective. Sursele de finanţare a acestui deficit, marea majoritate fiind împrumuturile externe", spune ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova.

Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat urmează să fie expediat Parlamentului. Documentul va fi dezbătut în comisiile permanente după care va fi supus votului în plen. 
Similare
RECOMANDĂRI