ECONOMIC

Pandemia a înrăutăţit şi mai mult situaţia pe piaţa muncii din Republica Moldova

Pandemia a înrăutăţit şi mai mult situaţia pe piaţa muncii din Republica Moldova, afectată deja de migraţia populaţiei peste hotare. Potrivit unui studiu al Asociaţiei Obşteşti pentru Dezvoltarea Democraţiei ,,DECID'', oferta de muncă scade semnificativ pe fondul crizei economice provocate de pandemia de coronavirus.

Potrivit studiului aproape jumătate dintre şomerii din Republica Moldova au între 30 şi 49 ani, iar rata şomajului rămâne înaltă în rândul persoanelor cu educaţie medie şi scăzută.

Datele Asociaţiei,,DECID'', arată că în prezent, peste 352 de mii de basarabeni, se află la muncă peste hotare, ceea ce reprezintă o treime din potenţialul forţei de muncă din Republica Moldova. Numărul celor care au migrat pentru a munci peste hotare a crescut în ultimii trei ani cu peste 10 la sută.

„Migraţia în scop de muncă constituie un alt fenomen cu cea mai mare intensitate socială influenţând profund situaţia pieţii muncii şi demografii din Republica Moldova. Îngrijorător este că tinerii continuă să fie grupul cu cele mai pronunţate intenţii de plecare peste hotarele ţării, urmat de grupul de vârstă 45 plus”, a spus MARINA IAŢCO, reprezentant Asociaţia ,,DECID''.

Experţii atrag atenţia că populaţia Republicii Moldova scade permanent în ultimii ani, iar zeci de sate rămân pustii.

„Pe parcursul ultimilor 5 ani numărul populaţiei s-a reduc cu 1,5 faţă de aceiaşi perioadă a anului 2019  şi cu peste 8 procente în ultimii 7 ani. Calculele demografice pentru 2020-2050 ne arată o perspectivă destul de sumbră pentru ţara noastră cu impact negativ asupra activităţii economice. În prezent fiecare a 11 persoana are 65 de ani şi peste către 2050 se prognozează că fiecare a 6 persoană va avea o vârstă înaintată”, a spus MARINA IAŢCO, reprezentant Asociaţia ,,DECID''.

Reprezentanţii Asociaţiei,,DECID'' spun că au elaborat politici menite să soluţioneze problemele demografice ale Republicii Moldova.  O soluţie ar fi revizuirea mecanismelor de stimulare a creşterii locurilor de muncă. E vorba în special de reducerea fiscalităţii muncii şi creşterea capitalului.
 
Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în trimestrul doi al acestui an, forţa de muncă activă a Republicii Moldova a reprezentat peste 850 de mii de persoane, în scădere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.