ECONOMIC

Pandemia a golit buzunarele basarabenilor. Economist: Oamenii vor simţi că sunt mai săraci decât au fost anul trecut

Economiştii susţin că pandemia a cam golit buzunarele basarabenilor. Până şi guvernul prognozează o reducere a PIB-ului cu aproape 6.3%, comparativ cu anul 2019. Vor fi mai puţini bani pentru investiţii dar şi pentru consum. Autorităţile ne dau însă asigurări că plăţile sociale vor fi efectuate la timp.

Potrivit prognozelor realizate de German Economic Team, compania de consultanţă a Guvernului, ne aşteptăm la o diminuare a consumului şi a investiţiilor cu aproape 15 miliarde lei, în trimestrul al doilea-lea şi cu 27,8 miliarde la sfâşitul anului 2020.

VEACESLAV IONIŢĂ, economist IDIS VIITORUL: „Veniturile la bugetul public naţional au fost mai mici în aprilie faţă de aprilie anul trecut, aşa cădere noi nu am avut niciodată în istoria noastră. Această ratare de încasări este legată de reducerea consumului populaţiei nu au luacrat magazinele alimentare, nu au lucrat multe alte lucruri”. Deci asta înseamnă scăderea PIB-ului, încetinirea vieţii economice încetinirea consumului populaţiei”.

Criza economică s-a simţit repede în rândul cetăţenilor.

VEACESLAV IONIŢĂ, economist IDIS VIITORUL: „Primul lucru prin care îl vor simţi oamenii este veniturile lor,care în acest an vor fi mai mici decât în anul trecut. Un al doilea lucru este că oamenii nu vor cheltui atâta cât au cheltuit anul trecut oamenii, deja pentru a treia oară în istoria noastră, fiind într-o sărăcie totală, sunt mai săraci decât au fost. Deci oamenii vor simţi că sunt mai săraci decât au fost anul trecut”.

Într-o criză nu doar economică, dar şi sanitară, experţii spun că oamenii sunt tot mai speriaţi, iar frica este cea mai dăunătoare pe timp de criză.

VEACESLAV IONIŢĂ, economist IDIS VIITORUL: „Prima dată în istoria noastră când activitatea economică chiar este stopată, oamenii sunt îngrijoraţi, cel mai grav lucuru care se întâmplă într-o criză în care oamenii cred că este rău, deci poate să se întîmple că nu e atât de rău. Şi dacă oamenii cred aşa, ei sunt speriaţi, ei nu cheltuie, dacă ei nu cheltuie, bugetul se duce de-a dura,  agenţii economici nu au vânzări”.

În contextul situaţiei economice în care se află acum Republica Moldova, prim-ministrul a declarat, de mai multe ori, că Executivul se va concentra pe achitarea la termen a salariilor în toate sectoarele publice, a pensiilor şi a indemnizaţiilor sociale, iar oamenii nu ar trebui să fie îngrijoraţi în această privinţă. Statisticile nu sunt însă optimiste şi suntem pe minus cam la toate capitolele economiei.