Până la sfârşitul săptămânii mercurul din termometre va coborî până la -12 grade
Sursa foto:Dreamstime.com Vizualizari:

Până la sfârşitul săptămânii mercurul din termometre va coborî până la -12 grade

Vreme geroasă, dar fără zăpadă. În următoarele şapte zile, Republica Moldova va fi sub influenţa unui ciclon arctic care va aduce cu el temperaturi extrem de scăzute. Vremea geroasă şi lipsa zăpezii vor afecta culturile, în special cele de rapiţă, spun specialiştii.

În perioada 11-16 ianuarie, minimele vor coborî până la minus 7 grade, iar maximele vor fi până la plus trei grade Celsius. Cel mai frig va fi pe 14 şi 15 ianuarie, când mercurul din termometre va coborî până la -12 grade.

Ghenadie Roşca, şeful Centrului de Progoze Meteorologice: „Această răcire este cauzată de un anticilon. Pe parcursul următoarelor zile acesta se va intensifica şi va aduce mase de aer şi mai reci, aer de origine arctică şi din acest motiv vom avea temperaturi de -12 noaptea şi până la -5 pe timp de zi.”
 
Tatiana Mironova,  şefa Centrului Monitoring Agrometeorologic: „Vremea care se aşteaptă, cu temperaturi negative şi lipsa zăpezii, va afecta grav rapiţa. Această cultură reacţionează negativ la oscilaţiile de temperatură. ”
 
Agricultorii care au semănat grâu de toamnă nu trebuie să-şi facă griji, acesta nu va fi afectat de temperaturile scăzute.  

Tatiana Mironova: „Temperaturile ridicate din luna decembrie şi începutul lunii ianuarie au contribuit la creşterea grâului. Acum plantele se află la etapa în care pot ierna. ”
 
Vremea geroasă nu va ţine mult. Începând cu 17 ianuarie, temperaturile vor creşte treptat.
Similare