Oportunităţile de cooperare în domeniul agroalimentar şi în viticultură dintre România şi R. Moldova, discuate în cadrul unui Forum
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Oportunităţile de cooperare în domeniul agroalimentar şi în viticultură dintre România şi R. Moldova, discuate în cadrul unui Forum

Oamenii de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului au discutat miercuri despre oportunităţile de cooperare în domeniul agroalimentar şi în viticultură dintre cele două ţări, în cadrul Forumului Online de Afaceri România – Republica Moldova, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCIRM).

Alt domeniu asupra căruia s-au concentrat discuţiile oamenilor de afaceri a fost industria uşoară, precizează CCIR, citată de caleaeuropeana.ro.

”Forumul de afaceri România – Republica Moldova este un prilej de a reitera bunele relaţii de cooperare dintre ţările noastre, în plan diplomatic, economic şi comercial, şi de a continua sprijinul oferit de România pentru asigurarea unui parcurs european Republicii Moldova. Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial şi cel mai mare investitor din Moldova. În anul 2018, schimburile comerciale cu UE au reprezentat 70% din totalul exporturilor moldoveneşti şi 56% din comerţ. Se impune o intensificare a schimbului de informaţii de afaceri, o încurajare a companiilor din Republica Moldova de a accesa piaţa din România, cu accent pe regiunea de Vest a ţării. Moldova trebuie să continue armonizarea reglementărilor cu UE, întrucât acest lucru presupune îmbunătăţirea accesului companiilor moldoveneşti pe piaţa europeană”, a declarat Ovidiu Silaghi, secretar general CCIR.

”Din păcate, pandemia cu COVID-19 a creat o serie de probleme în ceea ce priveşte cooperarea la nivel economic dintre România şi Republica Moldova. Astfel, devine foarte importantă organizarea unor evenimente precum cel de astăzi. Totodată, sperăm să revenim cât mai repede la nivelul comercial pe care l-am avut înainte de pandemie. Pe parcursul ultimului trimestru, volumul schimburilor comerciale dintre cele două state a scăzut cu aproape 20% şi, tocmai din această cauză, întâlnirile B2B de astăzi dintre antreprenorii români şi moldoveni sunt definitorii pentru revenirea la normal din punctul de vedere al schimburilor comerciale”, a menţionat preşedintele CCIRM.

La rândul său, Adrian Sârbu, ministru plenipotenţiar din cadrul Ambasadei României la Chişinău, a explicat că valoarea totală a schimburilor dintre cele două ţări s-a ridicat la 611 milioane de dolari la sfârşitul lunii aprilie 2020.

”De la intrarea în vigoare a acordului de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi în particular a componentei sale economice, zona de liber schimb, aproximativ 70%  din volumul schimburilor comerciale se face cu statele membre UE. România ocupă primul loc dintre toate statele europene din punctul de vedere al volumului comercial. Astfel, valoarea totală a schimburilor comerciale, înregistrate la sfârşitul lunii aprilie 2020, a fost de 611 milioane de dolari, cu un export de 385 de milioane de dolari şi un import de 225 de milioane de dolari. Este o valoare evident mai mică faţă de perioada similară a anului trecut, dar ne aşteptam la un astfel de recul provocat de pandemie. Important este ca, prin evenimente precum cel de azi, acest decalaj să fie recuperat”, a menţionat Sârbu.

Conform informaţiilor oferite de ONRC, la nivelul anului 2019, valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova se ridica la aproape două miliarde de euro, iar în luna martie 2020, însuma 480 milioane de euro. Numărul total al companiilor din Republica Moldova active în România, în mai 2020, era de 6187, cu o valoare totală a capitalului social subscris de aproape 41,45 milioane de  euro.

Similare
RECOMANDĂRI