ECONOMIC

Opinii. Reforma comerţului intern, ca 50% din rafturi să fie ocupate de produsele autohtone, este imposibilă

post-img

Proiectul de modificare a legii comerţului interior la compartimentul relaţiilor furnizor-comerciant, discutat în Parlament. Potrivit proiectului se propune stabilirea unei cote de raft, nu mai puţin de 50% din lungimea lineară a raftului, destinată expunerii şi vânzării produselor fabricate în Republica Moldova. Experţii consideră această modificare drept încălcare faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului, iar producătorii noştri nu sunt pregătiţi pentru astfel de modificări.

Directorul Institutului pentru Economie de Piaţă, Roman Chircă, cataloghează această modificare ca o încălcare faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului „o astfel de restricţie este imposibilă prin faptul că încalcă principiul fundamental al organizaţiei. Autorităţile trebuie să îşi orienteze eforturile pentru ca să sporească competivitatea producătorilor autohtoni, nu să restricţioneze importul extern.”

„În anumite perioade pur şi simplu e imposibil ca produsele importate să fie compensate cu cele locale. Produsele din caşcaval noi nu le putem asigura, carnea, da, dar nu 100%, condimentele nu pot fi înlocuite, fructele şi legumele doar periodic, de aceea o astfel de reformare este imposibilă la moment,” declară Chirica.

Un alt lucru negativ care se poate întâmpla după această schimbare, este că produsele calitative pot fi înlocuite cu cele de proastă calitate, consideră Chircă.

Potrivit expertului IDIS Viitorul, fost membru al Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă, situaţia este complicată la acest capitol, iar autorităţile trebuie să motiveze producătorii. „La noi nu există o organizare a mecanismului de funcţionare a tranzacţiilor comerciale între furnizor şi comerciant, de aceea producătorii nu sunt pregătiţi să livreze produsul direct la magazine. Ar trebuie să insistăm pentru promovarea produselor noastre, dar pe locuri este exagerat. Cea mai mare problemă este că micii producători nu vor putea respecta procedurile contractuale faţă de magazine.”

 Expertul, însă consideră ca o astfel de prevedere, nu este o încălcare faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului, în multe ţări există o astfel de lege, ”ar putea fi atacată, însă nu este o problemă atât de mare ca, faptul că producătorii noştri nu sunt pregătiţi.”

Proiectul a fost înregistrat în Parlament şi urmează a fi discutat la şedinţa Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, la începutul lunii mai.  Această normă ar urma să fie aplicată la şase luni de la data publicării.