ECONOMIC

Opinie: Volumul transferurilor cetăţenilor din Republica Moldova, care muncesc în străinătate, este în creştere

post-img

Volumul transferurilor cetăţenilor din Republica Moldova, care muncesc în străinătate, a însumat 1,2 miliarde de dolari în anul 2017, cu 11,2 la sută mai mult faţă de anul 2016, când acestea coborâseră la cel mai jos nivel din ultimii zece ani. Deşi remiterile se ridică la miliarde de dolari, doar o mică parte este investită în economie, este constatarea jurnalistului Vlad Bercu în emisiunea ”15 minute de realism economic”.

În lipsa unor ample analize, este dificil de spus cum au fost cheltuiţi banii primiţi de populaţie de peste hotare. Un studiu, realizat acum zece ani, estima că circa 20 la sută din mijloacele băneşti sunt depuse în băncile comerciale şi „doar 7 la sută din veniturile remise în ţară sunt activ investite, cel mai frecvent în cadrul unor entităţi economice de talie mică sau medie (magazine, baruri, ateliere de reparaţie, care de altfel pot crea alte locuri de muncă”.

Ceea se ştie cu certitudine e că o parte din transferuri au fost investite, pe parcursul a şapte ani, în 1 136 de proiecte care au primit susţinere de la stat în sumă de 213,49 milioane de lei prin intermediul Programului PARE 1+1 de atragere a remitenţelor în economie. Suma totală a investiţiilor directe în economia ţării realizate în cadrul acestui program constituie peste 678,42 milioane de lei, potrivit Organizaţiei pentru dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

În această perioadă de şapte ani, cât există Programul PARE 1+1, care este considerat un model, chiar şi pentru alte ţări, transferurile s-au ridicat la 9 miliarde 568 milioane de dolari. Sunt cifre incomparabile, suma remiterilor şi investiţiile în PARE 1+1. O picătură în mare, reprezintă aceste investiţii.

Totodată, Vlad Bercu susţine că este inexplicabilă situaţia când din ţări cu un număr mult mai mic de cetăţeni ai Republicii Moldova, volumul transferurilor este mai mare. În context, el s-a referit la volumul transferurilor din Italia cu cel din Israel, numărul compatrioţilor din peninsulă este de zece ori  mai mare, iar volumul transferurilor de 74,54 mil. de dolari, faţă de 106.73 mil. de dolari din Israel.

"Să însemne că o parte din cetăţenii Republicii Moldova plecaţi în Italia s-au stabilit acolo cu traiul? Că şi-au întregit familiile şi nu mai transferă acasă bani în sumele de odinioară?", se întreabă Vlad Bercu.

În concluzie, jurnalistul spune că este necesar un studiu amplu care ar arăta cum sunt folosite transferurile şi ce se întâmplă cu comunităţile cetăţenilor Republicii Moldova din diferite ţări.