ECONOMIC

Opinie. Revenirea la 20% TVC pentru HoReCa va anula beneficiile obţinute până acum

post-img

Aneta Zasaviţchi, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement, afirmă că reducerea cotei TVA de la 20% la 10% în industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa), oferită anul trecut de Guvernul Filip, a contribuit la transparentizarea sectorului. De asemenea, a mărit numărul angajărilor oficiale şi cel de eliberare a bonului fiscal. Dacă se va reveni la nivelul de 20%, acest lucru va anula toate beneficiile obţinute până acum. Declaraţiile au fost făcute la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.

Potrivit ei, dacă anterior proporţia angajărilor oficiale era de 30%, acum s-a ajuns la 70%, eliberarea bonului fiscal a ajuns la nivelul de 90% de la 40%. „Regenerarea companiilor este destul de bună. Reîntoarcerea la 20% va face ca toate aceste beneficii să se anuleze”, spune reprezentanta HoReCa. În plus, Aneta Zasaviţchi susţine că a produs supărare mare şi faptul că nu au avut loc consultări cu mediul de afaceri din domeniu şi doar după ce toate asociaţiile de business au început să publice scrisori, discursuri, au început să atenţioneze Guvernul, s-au propus anumite consultări publice. De facto, ele nu pot fi numite consultări publice atâta timp cât nu se respectă legea cu privire la transparenţă decizională”, a afirmat Aneta Zasaviţchi.

Veaceslav Valcov, analist economic, susţine că dacă întreprinderile din domeniul HoReCa ar fi achitat toate impozitele care există în economie, atunci acestea ar fi intrat în minus, în fiecare lună, cu aproximativ 25%. În 2018 se formase o situaţie când agenţii economici nu puteau face faţă întregii poveri fiscale. Potrivit lui, modificările fiscale efectuate de Guvernul Filip nu au rezolvat în totalitate problemele agenţilor economici, dar a pus bazele unei tendinţe pozitive pentru ieşirea businessului din economia tenebră. Potrivit lui, în pofida facilităţilor fiscale care au fost oferite, bugetul nu a avut de suferit pentru că agenţii economici din domeniul HoReCa au livrat aceeaşi sumă de bani.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă recomandă autorităţilor să atragă atenţia asupra faptului că bugetul de stat nu este un document contabil. „Bugetul de stat este un document prin care noi vedem cum au de gând autorităţile să dezvolte ţara şi să protejeze cetăţenii. Bugetul este mai mult un document de politică, decât un document de acumulări de venituri şi cheltuieli”, spune Veaceslav Ioniţă.

Marţi, 23 iulie, ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţa, a anunţat revenirea la cota 20% TVA, de la 10% în prezent, pentru sectorul HoReCa.