Opinie: Republica Moldova a avut de câştigat de pe urma embargoului impus Rusiei de către Occident
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Republica Moldova a avut de câştigat de pe urma embargoului impus Rusiei de către Occident

Republica Moldova a reuşit să obţină beneficii de pe urma embargoului impus Rusiei de către ţările occidentale, consideră cercetătorul la Institutul Naţional de Cercetare Economică (INCE), expertul economic Mihail Poisic.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un interviu pentru Sputnik că "au fost reluate şi au crescut semnificativ exporturile de fructe şi legume şi de produse zootehnice în Rusia".

"Moldova nu livrează în Occident niciun kilogram de carne sau produse lactate. Republica Moldova are mărfuri din industria constructoare de maşini, care, de asemenea, merge în Est. Dacă republica ar ocupa o poziţie neutră, ea ar avea foarte mult de câştigat. Deocamdată, pe această direcţie lucrează numai preşedintele Igor Dodon, el încearcă să promoveze interesele ţării. Ca răspuns, trecând cu vederea multe acţiuni neprietenoase, Rusia şi-a deschis piaţa", susţine economistul.

Dodon a comunicat anterior în reţelele sociale că, "datorită acordurilor cu Preşedintele Federaţiei Ruse, a fost înregistrată o dinamică pozitivă a creşterii exporturilor de fructe şi legume din Moldova pe marea piaţă rusă".

"În special, în 2015, exporturile de mere a scăzut de 9 ori faţă de 2013, însă în 2017 s-a înregistrat o creştere de 11 ori. Volumul exporturilor de legume în anul 2016 a scăzut cu 24 de ori comparativ cu 2013, însă în 2017 s-a înregistrat o creştere de 11,5 ori. În plus, în 2014, a avut loc o reducere a exporturilor de vin, peste un an s-a înregistrat o creştere de 6,6%, în 2016 - o creştere de 42,5%, anul trecut - de 15,4%. Exporturile de struguri din ţara noastră în 2015 au scăzut de 1,9 ori, iar în 2016 au crescut cu 65%, iar în 2017 aproape că s-au dublat", a scris el.
Similare
RECOMANDĂRI