ECONOMIC

Opinie: Legea cu privire la organizaţiile de creditare nebancară poate lovi în creditarea businessului

post-img

Legea cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, care intră în vigoare la 1 octombrie, poate lovi în creditarea businessului, consideră preşedintele Clubului republican al oamenilor de afaceri "Timpul", Igor Crapivca.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, la şedinţa Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, el a spus că "această lege a fost adoptată în favoarea partenerilor instituţionali ai Moldova, în primul rând, FMI, iar aprobarea acesteia nu ţine de necesităţile directe ale pieţei, fapt ce provoacă o mulţime de întrebări în rândul mediului de afaceri".

"Deşi mediul de afaceri a participat activ la lucrările Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, care a examinat pretenţiile mediului de afaceri faţă de proiectul de lege, textul final al legii a fost aprobat de Parlament fără a ţine cont de recomandările venite din partea mediului de afaceri", a spus Crapivca.

Potrivit lui, "businessul este îngrijorat de înăsprirea regulilor privind activitatea organizaţiile de creditare nonbancară, precum şi de componenta plăţilor obligatorii ale participanţilor acestui segment către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), suma totală a acestora constituind 8-10 mil. lei anual. Acest lucru va crea un avantaj neloial pentru piaţa financiară ilegală, care preferă să lucreze pe principiul "dintr-un buzunar în altul". 

"Înăsprirea regulilor de activitate a organizaţiilor de creditare nonbancară va duce la monopolizarea şi mai mare a pieţei financiare a Republicii Moldova de către bănci. Iar în condiţiile în care există foarte puţine posibilităţi de găsire a canalelor de finanţare a businessului, mediul de afaceri ar putea pierde un alt flux de creditare", a spus el.

Vicepreşedintele CNPF, Iurie Filip, a menţionat că legea a fost deja adoptată. El a recomandat businessului să aştepte acţiunea legii şi abia apoi, în baza experienţei dobândite, să tragă concluzii. Crapivca însă a remarcat că "acţiunea legii în forma actuală ar fi o greşeală, dar nu neapărat trebuie să faci greşeli pentru a înţelege că aşa ceva nu se poate".