Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Guvernul de la Chişinău ar trebui să negocieze reducerea preţului de achiziţie a gazului rusesc importat de Republica Moldova

Guvernul de la Chişinău ar trebui să negocieze reducerea preţului de achiziţie a gazului rusesc importat de Republica Moldova. Este opinia fostului vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, exprimată la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA. Acesta s-a arătat nemulţumit de decizia autorităţilor de a lăsa negocierile cu Gazprom pe seama MoldovaGaz. Fostul director ANRE, Victor Parlicov, crede că Republica Moldova va continua să achite un preţ mai mare, dar preferenţial, pe fondul scumpirilor pe piaţa internaţională.

Alexandru Slusari spune că în condiţiile în care concernul rus Gazprom deţine 50 la sută din acţiunile MoldovaGaz, reprezentanţii Guvernului sunt obligaţi să participe la negocierea contractului de achiziţie a gazului şi să apere interesele cetăţenilor Republicii Moldova.

ALEXANDRU SLUSARI, fost vicepreşedinte al Parlamentului: „Acum Gazprom discută cu Gazprom. Reprezentantul MoldovaGaz, chiar dacă este cetăţean al Republicii Moldova, este exponentul Gazprom. Deja avem un prim conflict de interese. În plus, Gazprom este o bâtă folosită în scopuri politice, fiind în totalitate controlată de Kremlin. Pe de altă parte, 35% din acţiunile MoldovaGaz aparţin Guvernului Republicii Moldova. Luând în considerare toată situaţia creată, Guvernul este obligat să participe la negocierile cu Gazprom. Acolo n-are ce să caute preşedintele ţării, aşa cum făcea anterior Dodon. Instituţional trebuie să discute cu multă verticalitate prim-ministrul Republicii Moldova”.

La rândul său, fostul director ANRE, Victor Parlicov, spune că tariful pe care îl va achita Republica Moldova pentru gazul rusesc oricum va fi unul preferenţial, deşi mai mare decât în anii precedenţi. Parlicov a subliniat că reducerea preţului la gaz poate avea loc doar în cazul unor concesii politice din partea Moscovei.

VICTOR PARLICOV, fost director ANRE: „Preţul este inevitabil legat de preţul mediu european. Orice alte reduceri care ni s-ar face, va trebui să le compensăm prin concesii pe latura politică. Cu ce s-a terminat asta în Crimeea, când au primit reduceri de 100 de dolari la mia de m3 de gaz? Cu prelungirea contractului de menţinere a trupelor ruse. N-avem nevoie de aşa ceva. Preţul pentru Republica Moldova va fi unul foarte bun, în comparaţie cu conjunctura internaţională. Asta este realitatea, Guvernul trebuie să asigure acum compensaţii şi să ajute cetăţenii care nu vor putea să-şi achite facturile integral”.

Actualul contract dintre MoldovaGaz şi Gazprom expiră pe 30 septembrie. În presa de la Chişinău se vehiculează tot mai mult că MoldovaGaz ar urma să ceară Agenţiei Naţionale pentru Reglmentare Energetică să accepte o majorare cu 35 la sută a tarifului la gaze.
Similare
RECOMANDĂRI